[LinuxFocus-icon]
<--  | Ana Sayfa  | Erişimdüzeni  | İçindekiler  | Arama

Duyumlar | Belgelikler | Bağlantılar | LF Nedir
Bu makalenin farklı dillerde bulunduğu adresler: English  Castellano  Deutsch  Francais  Turkce  

[Photo of the Author]
Katja Socher
<katja/at/linuxfocus.org>

Yazar hakkında:

Katja LinuxFocus'un Alman editörüdür. Tux, bilgisayar grafikleri, film & fotoğraf ve denizden hoşlanır. Anasayfasınaburadan erişebilirsiniz .



Türkçe'ye çeviri:
Ceyhun Elmas <ceyhun.elmas/at/linuxfocus.org>

İçerik:

 

Blender ile 3D : Oyuncak tren

[tux with toytrain]

Özet:

Serimizin bu ikinci yazısında Blender ile modelleme üzerinde duracağız ve bir oyuncak tren oluşturacağız. Öncelikle ilk yazıyı okumanızı öneririz Blender ile 3D : İlk adımlar . Bu yazıda anlatılan yapılandırmayı (stage settings) oluşturun çünkü bunu başlangıç noktamız olarak alacağız.

_________________ _________________ _________________

 

Blender ile 3D : Oyuncak tren

Yazının başındaki temsili resime bakın ve Tux olmadığını düşünün. Şimdi benzer bir treni oluşturacağız.

Son olarak oyuncak tren için oluşturduğumuz stage yapılandırması ile bir default.blend dosyası açın. ( Burada küre ve küp ile kayıt , sağ klik ve shift ile seçim, x 'e basarak silebilirsiniz. Modellemeye son vagon ile başlayacağız. Bu yazıda da Blender 2.27 sürümünü kullandım.)

 

Önce son Wagon'nun yapımı

Yapıma bir küp ile başlıyoruz (yeşil parça için): ön görünümde Space ve Add-->Mesh-->Cube yapın. Sonra tab'a basın ve edit modunu terkedin. Küp seçili iken (ön görünümde) s'ye basarak küpü küçülterek doğru yüksekliği almasını sağlayın.Uzunluk için tekrar s'ye basın ve fareyi sağa hareket ettirirken orta butona basılı tutun. Henüz seçili olan küp ile s'ye basın (ön görünümden) ve kübü küçültün. Uzunluk için s'ye tekrar basın ve farenin orta butonuna basılı tutarak sağa hareket ettirin. Bu yöntemle fareyi hareket ettirdiğiniz doğrultuda büyüklüğü değiştirebilirsiniz. Sonunda genişlik için yan görünüme geçin tekrar s'ye basın ve orta butona basılıyken fareyi sağa doğru hareket ettirin.

Bazı durumlarda Blender sizin yapmak istediğinize izin vermeyecektir. Bu nedenle numerik değerlerle de çalışmanız olası. Yalnızca n'ye basın ve gelen menüden x,y ve z değerlerini değiştirin.

Yeşil rengi vermek için material butonuna ve beyaz butona gidin, "add new" yapın ve rengi yeşile değiştirin (tam olarak benim verdiğim rengi sağlamak için değerler: R=0, G=0.82 ve B=0). Slider'ı fare ile oynatarak ya da yazı üzerindeyken sol butona basarak da değerleri girebilirsiniz.

Şimdi vagonumuz için tekerlere gereksinimimiz var. Ön görünümde Space'e basın. sonra Add-->Mesh-->Cylinder yapın (vertices benimsenmiş değer olan 32'de bırakın) ve tab ile edit modu terkedin. Küp ile yaptığınızdan daha küçük ve ince bir silindir yapın: yan görünümden ilk önce s'ye basın ve silindiri küçültün sonra tekrar s'ye basın ve orta butona basılı tutarak silindirin inceletmek için fareyi sağ yöne sürükleyin (ya da n'ye basarak numerik değerleri kullanın). Kırmızı rengi verin (material butonuna gidin ve beyaz butona basarak "Add new" yapın ve RGB değerlerini 1 0 0 girin ) sonra üst ve ön görünümden yerini ayarlayın (g'ye basarak ve fareyi sürükleyerek) . Böylece ilk tekerimiz artık hazır.

"shift + d " 'ya basarak kopyalayın ve g'ye basarak ikinci tekeri de yerine götürün. Bu işlemi teker sayısı dördü bulana kadar tekrarlayın.

[last wagon of toytrain]
Fig.1 Tekerler ve son vagonun yeşil parçası.

Şimdi vagonun yeşil yükünü yapmamız gerekiyor. Yan görünümde Space--> Add-->Mesh-->Cylinder yapın sonra tab ve üstten görünümden s ile yeşil parçanın genişliği kadar küçültün. Şimdi tekrar s'ye basın ve uzunluğunu oluşturun (fareyi orta butona basarak sağa sürükleyin ya da n ile numerik değer girin). Yük tıpatıp vagonla aynı büyüklükte olmalı. Şimdi g'ye basın ve ön görünümden yükü vagona yerleştirin. Eğer henüz yapmadıysanız material butonu ile önce "Add new" ve ardından RGB değerlerini R=1, G=1 ve B=0 olarak verin. Böylece yükün rengi yeşil oldu. Artık ilk vagonumuz hazır. Tebrikler !
 

Koyu mavi vagon

Bir sonraki koyu mavi vagonumuzu yapmak görüldüğü üzere çok kolay olacak. Ön ve üstten görünümde shift'e basılıyken sağ klikle (başka parçalar zaten seşili ise bunları shift' basılıyken diğer bir sağ klikle bırakın) yeşil kübü ve 4 kırmızı renkte teker seçin ve shift + d yaparak kopyasını oluşturun. Üstten bakışta sola sürükleyin ve diğer vagonlara yerleştirin. Ön bakışta vagonun yüksekliğini küb üzerinde sağ klikle değiştirin, ve sonra s'ye basın ve farenin orta butonu basılıyken bir miktar yukarı sürükleyin. Şimdi tüm kübü bir miktar yukarı alın ve material butonuyla koyu mavi renk verin ; "add new" yapın ve sonra R=0, G=0, B=1 değerlerini verin.

Malzemelerin isimlerini renklere göre vermek iyi bir fikir. Alanda sol klik yapın ve MA ile başlayın : ve benimsenmiş material olan Material.00x'i "blue" ile değiştirin. Aynı işlemi kırmızı, sarı ve yeşil parçalar için de yapın. ( örneğin a tekerini seçin ve material butonuna gidin, şimdi kırmızı renk görünüyor, alanda sol klik yapın ve MA ile başlayın ve default material'i değiştirerek kırmızı yapın ve böylece işleme devam edin.)

[material field]
Fig.2 Mavi material'e "blue" ismi verilmesi.

Bu arada zoom yapmak için numpad'deki + ve - tuşlarını kullanabilirsiniz. Zoom yaptığınız bölümü değiştirmek için fareyi sürüklerken shift ve farenin orta butonuna basabilirsiniz. .

İki vagonu ne kadar büyük yaptığınıza bağlı olarak görüntüleştirme işlemiyle oluşan resimde bazı kısımlarının yer almaması durumunda bunları biraz daha küçültebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken yalnızca trene ait olan nesneleri b ve işaretleyerek (dikdörtgen içine alarak) ya da shift ve her nesneyi klikleyerek seçmek s ile büyüklüğünü ayarlamak. Bu yolla vagonlar ve bunlara ait tüm nesneler eşit bir biçimde küçülmüş olacak.

Bu arada vagonların tekerleri yere değmeli. Küçültme işleminden sonra bir miktar küçülmüş olabilir. Bu nedenle g'ye basrak tümünü bir miktar daha aşağı alarak yüzeye oturmasını sağlayın.

Dilediğiniz zaman F12'ye basarak trenin ne kadar iyi göründüğüne göz atabilirsiniz.  

Kırmızı silindirli portakal renkli vagon

Üçüncü vagonumuz da çok kolay: yeşill vagonu ve dört tekerini seçin (b'ye basıp işaretleyerek yani dikdörtgen içine alarak), yalnızca seçmek istediğimiz nesnelerin seçildiğinden emin olun, (aksi bir durumda shift ve sağ klikle bırakabilirsiniz ) bir kopyasını oluşturun (shift + d ile) ve bunu koyu mavi vagonun yanına getirin. Vegonun rengini portakala çevirin (kübü sağ klikle seçin ve material butonuna gidin, "Add new" yapın ve R=1, G=0.647, B=0 renk değerlerini verin sonrasında da material ismi olarak "orange" vermeyi unutmayın. Şimdi üstten bakışta vagonun sağ parçasının ortasındaki kırmızı-beyaz kursora klikleyin, sonra Space-->Add-->Mesh-->Cylinder yapın ve tab ile edit modundan çıkın. Slinderi küçültün (s ile) ve ön ya da yan bakıştan silindiri vagonun üzerine yerleştirin (g ile) ve yüksekliğini ayarlayın (s'ye basarak ve farenin orta butonuna basılı tutarak aşağı sürükleyrek) ve kırmızı rengi sonra kırmızı adını verin.
Silindir şimdi vagonun sağ parçasının ortasında olmalı (örneğin üstten bakıştan görebilirsiniz). Sonra tek yapmanız gereken (shift + d ile) kopyalamak g ile yerleştirmek ve rengini yeşile çevirmek.
Şimdi üçüncü vagonumuz da hazır !
 

Kırmızı ve yeşil vagonlar

Dördüncü için koyu mavi vagonun tüm parçalarını seçin, kopyalayın ve sola hareket ettirin. Koyu mavi kübü seçin (sağ klik) ve rengini yeşile çevirin. Şimdi ön bakışta kopyalayın ve diğerlerinin diğerlerinin üzerine yerleştirin. Rengini kırmızı yapın. Hepsi bu .
 

Portakal renkli vagon

Bşr sonraki için de aynı işlemler : önden bakışta tüm parçaları seçin, kopyalayın ve sola taşıyın. Şimdi ön bakışta tekrar koyu mavi kübü seçin yüksekliğini ve rengini (portakal olacak) ayarlayın. Küçülttüğümüzde bir miktar aşağı gelecek bu yüzden biraz yukarı alalım ve işte hepsi bu.
 

Açık mavi vagon

Şu ana kadar hareket , ölçekleme , döndürme ve renk değiştirme ile ilgili olarak bir miktar alıştırma yapmış olduk. Yeni vagonda bazı yeni teknikler kullanacağız.

Gördüğünüz gibi diğerlerinden farklı olarak üstten görünümde bir grid ekliyoruz ( Space'e basın, sonra Add--> Mesh--> Grid yapın.) Xres ve Yres değerleri için 8 verin. İkikez tab'a basın ve diğer tüm dört yüzeyin dış çizgilerini seçin (b'ye basın ve üstteki iki çizgiyi işaretleyin sonra tekrar b'ye basarak grid'in tüm tüm dış çizgilerini seçene kadar bir sonraki iki çizgiyi işaretleyin )
[grid]
Fig.3 Tüm dört yüzeyin seçili dış çizgileri ve grid.

Şimdi ön görünümde seçili noktaları e'ye basarak üç boyutlu yapın (extrude). Bununla yüzey üç boyutlu geometriye sahip oluyor. 3D çalışmalarında bu tekniği çok kullanacaksanız.

Geri kalanı zaten biliyorsunuz: tab'a basarak edit modundan çıkın. Gerekli büyğklüğü sağlayın (s'ye basarak diğer vagonlara benzetin) ve açık mavi renk verin (R=0 G=0.714, B=1) sonra 4 tekeri diğer vagonlardan kopyalarak alın (shift + d ) ve yerine yerleştirin (g ile).

Sonuçta Space'e basın ve Add-->Mesh-->UVsphere yapın (segment numaralarını her ikisinde de 32 yapın) ve bir küre ekleyin. Tab' a basın ve küreyi s ile küçültün. Vagonun içine g ile yerleştirin. Rengini pembe yapın (material butonuna gidin "Add new" ve sonra RG değerlerini R=0.8, G=0 B=1 verin). Şimdi edit butonuna gidin (buton yeşil kenarlı bir dörtgen gibi görünür) ve 'set smooth' a basın (bir önceki yazıda küre için bunu yapmıştık). Küre şimdi daha pürüzsüz bir görünüm kazandı.
 

Vagonlar arasındaki bağlantı

Lokomotifi modellemeden önce vagonumuzun ilk bağlantısını yapalım : Sahnemizin üstten görünümünde tekrar bir grid ekleyelim ( Xres ve Yres için ben yine 8 seçiyorum ama siz Xres=8 ve Yres=2 de seçebilirsiniz.) ön ya da yan görünümden e'ye basarak ve fare yardımıyla biraz 3 boyutlu hale getirelim sonra tab ile edit modu terkedelim. Sonra üstten görünümden tekrar büyüklüğünü değiştirin ( s'ye basarak). Uzunluk vagonun merkezinden diğerinin merkezine doğru olmalı. Vagonlar arasında küçük bir boşluk olmalı ve bir vagon genişliğinden daha büyük olmamalı (Fig 4 ve 5'e bakın). Material verin (R=0, G=1, B=1) ve tüm vagonlar arasına kopyalayın (shift + d ). Modellediğimiz son vagon ile lokomotif arasına kopyalamayı da unutmayın.
[grid]
Fig.4 Bağlantı için vagonlar arasındaki grid.


[grid]
Fig.5 Vagonlar arasındaki bağlantı grid'i.

 

Lokomotif


Şimdi lokomtifi yapmak zor olmamalı: Tekrar sahnemize üst görünümden bir grid ekliyoruz (Xres ve Yres yine 8 ) Ön görünümden üç boyutlu (e'ye basarak) yapın. Tab' a iki defa basın ve lokomotifin sağ üst yarısını seçin (b'ye basarak fare ile işaretleyin. Üstteki ve sağdaki dört noktayı seçin). Bu parçayı takrar 3 boyutlu yapın. Şimdi tüm nesneye sarı renk verin.

Üstteki dört nokta henüz seçili olmalı, bunu tekrar 3 boyutlu yapın ama biraz çok fazla değil. Şimdi yeni üst noktalar seçili. Seçili iken shift'e basın ve fareyi modelän dışına doğru sürükleyin. Bu şekilde parça biraz daha büyümüş olacak (Fig. 6'ya bakın). Şimdi dış hattımız var.
[outline of locomotive]
Fig.6 Lokomotifin dış hatları.



Lokomotifin üstüne mavi renk vermek için noktaların ilk çizgisini seçin (şu anda yalnızca üst çizgi seçili, aşağıdakini seçmek için b'ye basın ve önceden de yaptığımıy gibi işaretleyin) Sonra edit butonuna gidin ve "new" ve ardından "Select" yapın. Assign'e basmadan önce material butonuna ageri dönün ve ve mavi material üzerine basın. Eğer burada olmayan bir rengi seçmek istizorsanız önce "Add New" yapın ve burada istediğiniz rengi belirleyin.
[assign colour]
Fig.7 Bir nesneye birden fazla renk vermek için butonlar.

Geri kalan kısım daha önce yaptıklarımız gibi : Lokomotifin büyüklüğünü vagonlarla aynı seviyeye gelecek biçimde değiştirin. Vagonlarda olduğu gibi tekerleri monte edin. Vagondan kırmızı silindiri kopyalayın büyüklüğünü değiştirin ve lokomotifin önüne yerleştirin. Tekrar büyüklüğünü düzenledikten sonra yerini ayarlayın ve işte trenimizi başarıyla tamamladık !

Blender'daki farklı üç bakış açısı :
[final blend file]
Fig.8 Üç bakış açısından trenimiz.

 

Sonuç

Treniniz hazır. Ancak render ettiğinizde bazen bir şekilde gölgeler (Diplay menüsünde aktif ettiğimiz halde) görüntülenmiyor. Sadece spot ışığını seçin ve lambanın menüsündeki "Only Shadow" butonuna basın. Şimdi spot ışığına yüksek enerji seviyesini verin (örneğin 50 ) ve resminizi tekrar görüntüleştirin (render). Şimdi gölgeler ortaya çıkmış olmalı.

Şimdi çalışmanızın takdir edilme zamanı :)

Trenimiz burada:
[final toy train]
Fig.9 Trenimiz

Eğer kameramızı biraz yana getirir ve döndürürsek böyle bir görüntü elde ediyoruz :
[final toy train from above]
Fig.9 Trenimizin değişik bir açıdan görünümü . ( Resmi klikleyerek büyültebilirsiniz.)


çjpg olarak kayıt etmek için benimsenmiş değer olarak /render yazan yerde dizin ve dosya adını verin (sol klik ve sonra ismi yazın) ve Extensions butonuna basın. Bu butonla o anki resminiz .jpg olarak kayıt edilecek (ya da seçtiğiniz başka bir biçimle). OSA butonuna basarak kalite için bir numara belirlenir shadows butonuyla trenin yarattığı gölgeler görünür, bu değerleri verin : End:250 field to End:1 ( ya sol klik ve fareyi 1 olana kadar sola sürükleyerek ya da shift'e basılıyken alana sol klikle değeri girmek. SizeX ve sizeY değerlerini seçin. Bu resmi ne kadar büyük istediğinize bağlı. Jpeg ya da başka bir biçim seçin RGB butonuna basın ve anim butonuna basarak görüntülenmiş resmi kayıt etmiş olursunuz.

Çalışmanızı .blend dosyası olarak kayıt etmeyi de unutmayın ( menü'ye gidin --> Save as --> ve toytrain.blend yazın -- ya da dilediğiniz başka bir isim verin-- >Save yapın) böylelikle bir sonraki seferde tekrar kullanabileceğiz.

İyi eğlenceler ve neşeli blending'ler :)

 

Kaynaklar

 

Bu yazı için görüş bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazı kendi görüş bildirim sayfasına sahiptir. Bu sayfaya yorumlarınızı yazabilir ve diğer okuyucuların yorumlarına bakabilirsiniz.
 talkback page 

<--, Bu sayının ana sayfasına gider

Görselyöre sayfalarının bakımı, LinuxFocus Editörleri tarafından yapılmaktadır
© Katja Socher, FDL
LinuxFocus.org
Çeviri bilgisi:
en --> -- : Katja Socher <katja/at/linuxfocus.org>
en --> tr: Ceyhun Elmas <ceyhun.elmas/at/linuxfocus.org>

2003-09-24, generated by lfparser version 2.43