[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Russian  Turkce  

[no author]
door Juan Manuel Sepúlveda
<madrid_edicion/at/sinvest.es>



Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Grafische fotocompositie met Photoshop

[Illustratie]

Kort:

De beste manier om te leren is met voorbeelden. De auteurs demonstreren een erg eenvoudige fotocompositie techniek met Photoshop & Gimp. Nu heb je een kans beide tools te vergelijken.

_________________ _________________ _________________

 

Introductie

De enorme groei van webpagina's in cyberspace heeft een grote vraag naar grafische artiesten tot gevolg. We leven ook midden een 3D graphics revolutie, iedere dag horen we weer over nieuwe opwindende en goedkopere hardware voor de desktop gebruiker.

Ik werk als Grafisch Artiest in Spanje, mijn nieuwste werk omvat het mixen van gescande afbeeldingen, behandeld met speciale effecten en filters om de kwaliteit te verbeteren, met de achtergronden gemaakt met verscheidene commerciële applicaties voor 3D graphics.

Enkele jaren geleden was ik erg blij en opgewonden om de wonderlijke ontwikkeling van "The Gimp" (A Graphical Image Manipulation Program) te zien. In mijn professionele werk gebruik ik echter Photoshop, Illustrator, Extreme3D, 3D Studio, enz... een erg lange lijst van commerciële software die veel voorkomt in de graphisch ontwerp&uitgave wereld.

Weken geleden besloten Phil en ik dat het leuk zou zijn om de huidige status van freeware tools als Gimp te testen en te vergelijken met populaire publicatie tools. Ons idee is om een "test lab" op te zetten en in iedere uitgave van LinuxFocus, zullen we dan een algemene grafische techniek bespreken, laten zien hoe dit in z'n werk gaat met, zeg Photoshop, en dan laten zien hoe het moet met "The Gimp".

Dit eerste artikel legt een techniek uit voor het maken van een kunstmatige afbeelding, gebaseerd op een digitaal gescande foto. Zo heb ik bijvoorbeeld een geintje uit gehaald met mijn neefje. Overigens ben ik de broer van LF redacteur M. A. Sepulveda.

Eerst laten we uiteindelijke resultaat zien; dit is gedaan door eerst een foto te scannen, de kleur kanalen te repareren met Photoshop en dan bijsnijden met een snel masker.


Gotzilla Strikes Back!
 

Gescande Afbeeldingen repareren

Scanners maken vaak fouten bij het opnemen van het blauwe kanaal. Bijna alle uitgever-software biedt de tools om de afbeeldingen per kanaal te bekijken. Anders kun je waarheidsgetrouwheid van je digitale afbeelding bekijken door een RGB scheiding uit te voeren. Door het blauwe kanaal te bekijken, zie je onmiddelijk vele fouten in de gescande afbeelding. Vaker wel dan niet komen deze fouten doordat de scanner minder goed is dan we hadden verwacht of door hardware beperkingen en bugs in onze digitale camera's.


Originele gescande afbeelding

Detail van het blauwe kanaal

Het is lastig de hoeveelheid ruis in de rechterafbeelding te onderscheiden als je deze in een web browser bekijkt; de meeste browsers ondersteunen maar weinig kleurdiepte en resolutie. Desalniettemin zul je waarschijnlijk wel de verslechtering van de afbeelding zien, hij ziet er nogal wazig uit. Ik zou graag stap-voor-stap uitleggen hoe je deze afbeelding kunt repareren, het is erg interessant en leuk om te doen, maar ik kan je beter naar een van de meesters verwijzen, Adobe Creative Director Russel Brown. Op de pagina met tips van Adobe zijn vele tips en technieken te vinden voor het repareren van digitale afbeeldingen; het zou onhandig zijn om die opmerkingen hier te herhalen.

 

Snijden en Snijden....


Daniel's Afbeelding

Daniel's afbeelding van de gerepareerde foto bijsnijden is moeilijk. Je hebt iets nodig dat niet erg bekend is: geduld en een stabiele muis!

Ik stel me voor dat het fantastisch zou zijn om een goede grafische tafel voor computer graphics te hebben, maar niet iedereen heeft zijn budget zo goed onder controle, zodat de enige overblijvende optie de "quick mask edition mode" van Adobe Photoshop is. Klik op de "Edit in Quick Mode" knop op de gereedschapsbalk. In deze modus wordt alles wat je tekent gemaskeerd (beschermd); dit is een erg interessante techniek omdat we allerlei soorten kwasten in verschillende modi kunnen gebruiken, zoals de kwast'dissolve-mode die het maskeren van een het geselecteerde object ietwat wazig maakt.

Laten we eens kijken hoe we het silhouet van Daniel kunnen selecteren: In de quick mask editing mode selecteer je een potlood en teken je voorzichtig een lijn om het silhouet, let er op dat de lijn doorloopt, anders breekt later alles, dan selecteer je uit de gereedschapskist de verfbus en vul je het interieur van het silhouet op. Dat is alles! Alles behalve de gemaskeerde regio is geselecteerd. Ga nu naar Select > Inverse (NL: Selectie > omgekeerd oid) om onze kleine vriend te selecteren. We zijn nu vrij om onze selectie te kopiëren en ergens anders weer te plakken.

Als de uitsnijding van het geselecteerde object niet exact is wat we wilden, is het nog steeds mogelijk om onze selectie bij te werken. Inverteer de selectie (Select > Invert) om de achtergrond van het object te pakken. Vervolgens breidt je de selectie-grootte enkele pixels uit: Hoeveel pixels? Dat hangt af van de grootte van de afbeelding, oefen een beetje tot je er gevoel voor krijgt. In het Select menu kiezen we dan een veer grootte van een paar pixels (is weer afhankelijk van de totale grootte van de afbeelding), meestal is 1 of 2 pixels voldoende. Nu de selectie is aangepast kunnen we de achtergrond verwijderen met de "Delete" toets. Het resulterende silhouet is een zachte vorm met een licht wit aura er omheen.

De methode van selecteren met de "Quick Mask" editing modus is de meest precieze en correcte, al komt er wel meer werk bij kijken. Aan de andere kant vereist niet iedere situatie deze techniek voor het selecteren van een object, als bijvoorbeeld de kleuren van het object en de achtergrond sterk verschillen, is het voldoende om de "magic wand" te gebruiken of een methode die is gebaseerd op selectie per kleur, deze zijn sneller en besparen je een hoop werk.

 

Scenes in 3D



De 3D scenarios kunnen gemaakt worden met verschillende programma's. Voor het LinuxFocus voorbeeld heb ik Extreme 3D 2.0 van Macromedia gebruikt.

Extreme 3D is een erg bruikbaar programma een veel eenvoudiger te gebruiken dan 3D Studio, alleen niet zo flexibel. Beide applicaties staan je toe te "spelen" met texturen en belichtings-effecten, maar ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat allen objecten overeenkomen in kleur en helderheid. Het is erg belangrijk om een 3D grafische kaart te hebben bij dit soort werk, daarmee heb je betere performance tijdens het renderen van texturen.

Ik kan je aanraden een erg interessant artikel over de 3Dfx grafische kaart te lezen, deze verscheen in de LinuxFocus uitgave van Janaury 1998.

 

Digitale Afbeeldingen

Je kunt altijd extra digitale afbeeldingen toevoegen aan je compositie. Er zijn vele galerieën met afbeeldingen die worden verkocht op CDs en zelfs tonnen plaatjes op het web (uiteraard moet je wel de bijbehorende auteursrechten respecteren). Digitale plaatjes uit galeriëen opnemen in je werken kan meer kracht geven aan de uiteindelijke compositie, zorg er alleen voor dat kleur en de helderheid in het uiteindelijke werk worden aangepast.

 

Afwerkende Belichtings Effecten

Als al onze afbeeldingen zijn gesneden en op maat gemaakt voor de compositie, moeten we de schaal van de kleuren en de belichting aanpassen. Dit is waarschijnlijk het meest complexe deel van iedere compositie. De beschikbare gereedschappen zijn vrij eenvoudig: Niveaus (levels), kleur balans, helderheid/contrast, tint/verzadiging (Hue/Saturation), gelijk stellen (equalize) en onderlinge variaties. Neem een kleine tour door ze en probeer ze uit om een gevoel te krijgen van hun effect op kleuren en tonen.

Hier zijn een paar composities met eenvoudige belichtings-effecten:




Voor meer informatie:




Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Juan Manuel Sepúlveda
"some rights reserved" see linuxfocus.org/license/
http://www.LinuxFocus.org
Vertaling info:
es --> -- : Juan Manuel Sepúlveda <madrid_edicion/at/sinvest.es>
es --> en: Miguel Angel Sepúlveda <sepulveda/at/linuxfocus.org>
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2004-12-21, generated by lfparser version 2.50