[LinuxFocus-icon]
Ev  |  Erişimdüzeni  |  İçindekiler  |  Arama

Duyumlar | Belgelikler | Bağlantılar | LF Nedir
Bu makalenin farklı dillerde bulunduğu adresler: English  Deutsch  Francais  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Frederic]
tarafından Frédéric Raynal

Yazar hakkında:
Frédéric Raynal tezini INRIA 'da bilgi teknolojilerinde yazıyor. Okumayı (Tolkien 'den Balzac'a) ve müzik dinlemeyi(Mozart'dan Philip Glass ve Led Zeppelin'den Massive Attack ,Björk ve Boris Vian 'a kadar, ancak rap, techno ve diğer gürültülü türlerden uzak durur. ;-)
İçerik:

 

Sarı Sayfalar 2 : İstemci Tarafı

[Illustration]

Çeviri : Ceyhun ELMAS

Özet:

Bir önceki yazıda sarı sayfalar'ın ne olduğuna yönelik bir giriş yapıldı.Bu yazıda ise istemcinin nasıl yapılandırıldığını , basit bir örnekle nasıl çalıştığını ve farklı araçların sunumunu göreceğiz. Yazının sonunda NIS+'dan kısaca sözedeceğiz.



Giriş

Sarı Sayfalar'a servisin istemci tarafı gerçekte ypbind daemon'ıdır : talepleri YP sunucusuna gönderir. İlk olarak bunun nasıl çalıştığını ve nasıl yapılandırıldığını açıklayacağız. Sonra NIS protokolünün nasıl çalıştığını göreceğiz.Yazının son konusunda farklı YP araçlarına değiniliyor.

NIS istemcinizin yapılandırılası

NIS istemcisini çalıştırmak için tek yapmanız gereken makina üzerinde ypbind daemon'nını çalıştırmak.  

ypbind

ypbind istemci ve sunucu arasında bir bağlantı kurar. Bağlantı /var/yp/binding1 altında saklıdır, doysa genellikle domainadı.sürüm. biçimindedir. Yalnızca desteklenen sürüm 2 dir.Dolayısıyla eğer domain adı "messiah" ise dosya ismi mesiah.2 olacaktır.

ypbind programı süper kullanıcıya uyumludur (örnek olarak root) dolayısıyla yeri /sbin, ya da in /usr/sbin altındadır.

ypbind'ı çalıştırdığınızda program /etc/yp.conf dosyasına bakacaktır.Bu dosya şu bilgileri içerir:



Eğer yapılandırma dosyası yok ya da eksikse, ypbind genel yayın yapacak2 ağ üzerinde yerel ağ için yerel domain'nin NIS sunucusunu arayacaktır.

Bazı basit devinimler bize ypbind'ın doğru yapılandırıldığını gösterir.

  1. /etc/yp.conf dosyasını oluşturun;
  2. portmap'in doğruluğuna bakın, çalışıyor mu ? (ps aux | grep portmap). Eğer çalışmıyorsa, bunu çalıştırmak isteyeceğiz. Bu program bilgisayarların TCP/IP (ya da UDP/IP) portlarını programlarla birleştirir. RPC sunucusunun başlaması anında,portmap'e sintal gönderir. Portlar bunu ve program sayılarını dinleyecektir ve çalıştırmak isteyecektir. İstemci RPC talebi yolladığında bir program sayısı verir, bu ilk olarak portmap ile karşılaşır.Buradaki amaç hangi portun RPC paketleri gönderdiğini bilmektir. Bu açıklama gösteriyor ki ypbind çalışmadan önce portmap'in olması zorunludur ;
  3. /var/yp dizini oluşturulur ;
  4. ypbind'ı çalıştırın ;
  5. rpcinfo komutuyla ypbind'ın doğru çalıştığına emin olun :
    • "rpc -p localhost" aşağıdaki bilgileri vermelidir :
      program vers proto port
      100000 2 tcp 111 portmapper
      100000 2 udp 111 portmapper
      100007 2 tcp 637 ypbind
      100007 2 udp 639 ypbind
      or
      program vers proto port
      100000 2 tcp 111 portmapper
      100000 2 udp 111 portmapper
      100007 2 udp 758 ypbind
      100007 1 udp 758 ypbind
      100007 2 tcp 761 ypbind
      100007 1 tcp 761 ypbind
    ya da şunu deneyebilirsiniz:
    • "rpcinfo -u localhost ypbind" komutu şunu vermeli :
      program 100007 version 2 ready and waiting
      ou
      program 100007 version 1 ready and waiting
      program 100007 version 2 ready and waiting
    ypbind'ın sürümüne bağlıdır. Önemli bir mesaj sürüm 2 hakkındadır.
Şimdi ypbind doğru çalışıyor, makinanız bir NIS istemcisi oldu. Dolayısıyla bunu sunucunuza talepte bulunmak için kullanabilirsiniz. Örneğin , "ypcat passwd.byname" size tüm şifreleri verecektir, kullanıcı isimlerini uygun dizinler altında sıralar.  

Son ayrıntı

Bazı dosyalar YP'nin eksiksiz çalışması için henüz küçük degişimlere gereksinim duyar : NIS üzerinde shadow şifreleri yalnızca glibc2.x ile sağlanır. Bunların nsswitch.conf içinde belirlendiğini hatırlayın .

NIS Protoklü

Şimdi NIS istemcilerimiz bütünüyle işlenebilir, gereksinimimiz olan bilgileri nasıl edineceğimizi göreceğiz.

İstemci Yps haritlarında yer alan bazı bilgilere gereksinim duyduğunda, bunu aramaya YP sunucusundan başlar. . Birini bulmak için , yerel ypbind bir TCP bağlantısı açar. İstemci hangi domain'nin uygun olduğu konusunda bilgi verir ve ypbind RPC YPPROC_DOMAIN_NOACK fonksiyonu anlamına gelen gelen yayın yapar. Bu yayına yalnızca bu domain için olan NIS sunucuları ACK ile yanıt verir.Diğerleri sessizliğini korur.

ypbind istemcinin bakma sonuçlarını (başarılı ya da başarısız) gönderir ve eğer başarırsa ilk YP sunucusu yanıt verir. İstemci artık taleplerini sunucudan karşılayabilir.

Bu protokol TCP bağlantısı kullandığından beri yavaştır.Bazı şeyleri olumsuz etkiler ve pek çok soket kullanır. Bundan kaçınmak için, ypbind sunucuyu bulmadan bağlantı için beklemez. Aslında her domain için sunucuların listesi /var/yp/binding/<domainename>.<sürümü> düzenli olarak denetlenir.

yp-araçları

Bo kısımda yp-tools paketi ile ilgili kısaca bilgi verilecek. package. Daha fazlasını öğrenmek için man sayfalarına bakabilirsiniz, her araç için oldukça geniş açıklamalar bulunmaktadır. ;-P



NIS+ üzerine bir kaç söz

Şu ana kadar NIS'in değişik biçimlerinden bahsetmedik.Ağ üzerinde NIS kullanımı büyük bir güvenlik riski demektir. Örneğin NIS sunucusu kötü korunuyorsa ve bazı kişilerin kötü niyeti varsa şunlar keşfedilebilir :

  1. NIS domain ismi
  2. NIS istemcilerin IP adresleri
çok kolay bir lokma olacaktır.Makinaların IP adresleri ve ypcat passwd komutuyla şifreler kolaylıkla ele geçirilecektir. :-(

NIS+, açkıların değişimi ve veri kodlama üzerine yetkilendirme protokolü tabanlı güvenlik katmanlarına sahiptir.

Bilgi farklı dizinlerdeki tablolarda korunur.Tablonun her kolonu özel bir başlığa sahiptir, örneğin herhangi bir "hasas durum" verisi , ikili taban biçimi, gibi ...

Bir önceki yapıda dizin ve tablo üzerindeki ve elbette tablo üzerindeki kolonlara erişim yetkileri kolaylıkla sağlanır. Bu durum NIS+ üzerinde yetki sahibi olmayan herhangi bir kullanıcının şifre tablolarına erişimi yasaklamasına olanak tanıdığı anlamına geliyor. Fakat bu tüm yetkili kullanıcıların "passwd" alanı dışında şifre tabloları üzerinde giriş yapmalarını sağlar.Yalnızca "passwd" 'nin sahibi bunu düzeltebilir.

4 güvenlik katmanı vardır :

  1. Nobody : Kullanıcı yetkilendirilmez ;
  2. Owner : Kullanıcı sahip olarak yetkilendirilir ;
  3. Group : Kullanıcı yetkilendirilir ve uygun gruba bu nesneye erişim sağlanır ;
  4. World : Kullanıcı yetkilendirilir fakat sahibi değildir ve uygun gruba nesneye erişim sağlanmaz.


Bu yapılandırmada, root yalnızca bir diğer kullanıcı ... ya da, neredeyse ;-) Eğer yetkiler düzgün verilmemişse ,diğer kullanıcıların şifrelerini artık göremeyecektir. Dolayısıyla diğer kullanıclar gibi yetkilendirilmek istemeyecektir ... fakat hanüz kolaylıkla su yapabilir :)

Password dışında ağ üzerinde veri dağılmı şifrelenmiş olmayacaktır.Ağda açık yazı tabanlı okunabilir bir Password dosyası olmayacaktır.

NIS+ güçlü bir araçtır ... fakat yapılandırılması zordur. Thorsten Kuduk şunları yazmıştır : (NIS, NIS+, NIS-HOWTO üzerine çalışıyor ... dolayısıyla neden bahsettiğini iyi biliyor ;-) :
"NIS ve NIS+ arasındaki seçimi yapmak çok kolaydır: eğer güvenlik kaygınız yoksa NIS kullanın. NIS+ 'ın yönetimi çok daha problemli olacaktır (özellikle sunucu tarafında)"

Sonuç

NIS sunucusunun zaten kurulu olduğu bir ağa nasıl makina ekleneceğini öğrendik. Bundan sonraki yazıda sunucunun nasıl yapılandırılacağını ve nasıl çalışacağını göreceğiz


Kısa notlar

... var/yp/binding1
Dosyanın doğru yeri bir dağıtımdan diğerine genellikle çok farklı değildir. Örneğin, ypbind daemon'nın kurulumu başlangıç anında : /etc/init.d/nis, /sbin/init.d/ypclient, /etc/rc.d/init.d/ypbind, /etc/rc.local dosyalarıyladır
... genel yayın(broadcast)2
Bulunulan ağda mesaj, belirli bir hedef adresi olmaksızın gönderilir(X.Y.0.0 gibi).
... netgroup3
/etc/netgroup dosyası üçlü gruplar tanımlar (host, user, domain), uzaktan erişim komutları kullandığınızda yetkilendirmeleri denetler (uzaktan erişim, kabuk ya da mount gibi). Ayrıntılar için man sayfalarına bakın.

 

Bu yazı için görüş bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazı kendi görüş bildirim sayfasına sahiptir. Bu sayfaya yorumlarınızı yazabilir ve diğer okuyucuların yorumlarına bakabilirsiniz.
 talkback page 

Görselyöre sayfalarının bakımı, LinuxFocus Editörleri tarafından yapılmaktadır
© Frédéric Raynal, FDL
LinuxFocus.org

Burayı klikleyerek hataları rapor edebilir ya da yorumlarınızı LinuxFocus'a gönderebilirsiniz
Çeviri bilgisi:
fr -> -- Frédéric Raynal
fr -> en Jo Simons
en -> tr Ceyhun Elmas

2001-08-10, generated by lfparser version 2.17