[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Foto van de Auteur]
door Edgar Hernández Zúñiga
<cybered(at)linuxmail.org>



Vertaald naar het Nederlands door:
Hendrie Bosch <boschie(at)mammies.demon.nl>

Inhoud:

 

Booten van drie verschillende besturingssystemen: RedHat Linux 5.2, SCO Openserver 5.0.5 en Windows NT 4.0

[Illustratie]

Kort:

Dit document legt uit hoe drie besturingssystemen (RedHat Linux 5.2, SCO Openserver 5.0.5 en Windows NT 4.0, of iets dergelijks) geïnstalleerd en gestart kunnen worden van dezelfde computer met dezelfde harde schijf. Dit gebeurt allemaal met LILO als bootlader. Mijn artikel is gebaseerd op boven staande versies van de besturingssystemen maar het zal voor een andere configuratie niet veel anders zijn.

 

Introductie

Ik heb besloten dit document te schrijven om de Linux gemeenschap te voorzien van documentatie over het opzetten van zo'n driedelig bootsysteem. In ons laboratorium voor computerwetenschappen op de universiteit zochten we naar een oplossing voor NT om SCO Openserver te installaleren. Cursussen in het computer laboratorium worden in alle drie besturingssystemen gegeven als onderdeel voor de graad Computer Wetenschappen.  

Voorwoord

De situatie: NT gebruikt het NTFS bestandssysteem, SCO het HTFS bestandssysteem en Linux gebruikt het EXT2 systeem en een swappartitie. Dit was een probleem, aangezien SCO de NTFS partitie niet herkende die werd aangemaakt tijdens de NT installatie. Hierdoor kreeg alle harde schijf ruimte, wat absoluut niet de bedoeling was. We moesten een beetje experimenteren en en hadden minstens twee NT en SCO installaties nodig om tot uiteindelijke oplossing te komen.  

Installeren van SCO Openserver 5.0.5

Het was voor mij een verrassing hoe een Unix systeem, in dit geval SCO, niet in staat was om naast NT geïnstalleerd te worden. Dus was de eerste stap de installatie van SCO Openserver.

Plaats de SCO bootdiskette in het station. Wanneer je deze niet hebt, kun je er een aanmaken met rawrite. Dat is de gemakkelijkste oplossing.
Op een machine met Windows of DOS start:

c:\rawrite
Het vraagt naar de bronbestanden: d:\images\boot\N00
En het doelstation: a:\

Als u met deze diskette opstart, zal er een SCO kernel image worden geladen en de installatie zal beginnen. Accepteer de eerste vraag en kies dan de optie Nieuwe Installatie en installeer SCO Openserver.

Herstart de computer en dan zul je zoiets als dit te zien krijgen:

Boot:
 

Installeren van Windows NT

Laten we naar de volgende stap gaan. De machine, een IBM 300GL, kan opstarten vanaf de CD-ROM. We gebruiken de NT installatie CD en het kopieren zal beginnen...

De complexe NT installatie is nu in jouw handen, totdat je het systeem herstart...

Je zult zien dat SCO is verdwenen, logisch, aangezien elk besturingssysteem bezit neemt van de MBR (Master Boot Record) op de harde schijf. Dus, ik vroeg mij af hoe ik SCO weer terug kreeg. Om veiligheidsredenen wou ik de NTFS onder NT houden. Het probleem was nu om SCO weer te booten.

Tijdens het installatie proces zal er een bericht verschijnen, iets in de trend van: "wanneer je gebruik wilt maken van jouw andere besturingssysteem, moet je de partitie weer actief en opstartbaar maken". Dit leek op de oplossing voor mijn probleem. Je moet naar Administratie Opties gaan, selecteer Schijf Administratie en daar zul je een Unix partitie vinden. Selecteer deze en activeer het: SCO is terug!

Start opnieuw op. Je krijgt wederom te zien:

Boot:

Als je op Enter drukt zal het systeem SCO Openserver booten, maar hoe boot ik NT dan weer? Ik kende Lilo en dit is de beste lader (samen met de OS/2 lader), maar hoe kan Lilo samenwerken met de SCO lader?

Vrij eenvoudig: ervan uitgaande dat SCO weet hoe het moet schakelen tussen bestandssystemen als NTFS, HPFS en ga zo maar door, hiervoor gebruik je het volgende commando:

Boot: bootos os2

Je ziet NT opstarten. Alhoewel deze stap niet nodig is voor het uiteindelijke installeren van Linux, leek het me wel interessant. Het heeft me meer dan een half uur gekost om het uit te zoeken. Je zult dit misschien al geweten hebben, maar als je het niet wist...  

RedHat Linux Installeren

Tot nu toe, is er ongeveer anderhalf uur verstreken op een degelijke machine, laten we zeggen een Pentium MMX op 233 MHz en 32 Mb RAM. Nu het beste gedeelte, het installeren van Linux en alles van daaruit controleren.

Ik heb daarstraks een RedHat Linux distributie genoemd maar tegenwoordig kan elke distributie van de cdrom gestart worden, wanneer jouw cdromspeler dat aankan. Op een gegeven moment kom je bij een scherm waar je kan kiezen hoe je Lilo wilt installeren. Kies voor Master Boot Record, ga verder en benoem elke opstartpartitie met een andere naam. Er zouden er drie moeten zijn:

sco
nt
linux

Maak de installatie af en start de computer opnieuw op. Er verschijnt:

LILO:
Het moet dan mogelijk zijn om NT op te starten met:
LILO: nt
SCO met:
LILO: sco
en Linux is het standaard opstartsysteem. Wanneer je een ander systeem als standaard opstartsysteem wilt, kun je dat vanuit Linux alsvolgt doen:
lilo -D <lable>
 

Conclusie

Zoals sommigen van jullie het al hadden gezien, is in grote lijnen de installatie van twee Unix-achtige systemen op de zelfde machine is niet normaal. Dat is hoofdzakelijk de reden dat dit document tot stand is gekomen en ik hoop dat het van nut zal zijn voor jou. Vragen, commentaar or suggesties zijn altijd welkom...  

Referenties

Ik stel het volgende leesmateriaal voor:  de Multiboot HOWTO en de LILO man page. Voor SCO,  de SCO Openserver Handboek was een belangrijke bron van informatie.
   

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Edgar Hernández Zúñiga, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
es --> -- : Edgar Hernández Zúñiga <cybered(at)linuxmail.org>
es --> en: Manuel Dominguez <manolo.dominguez(at)uca.es>
en --> nl: Hendrie Bosch <boschie(at)mammies.demon.nl>

2002-06-08, generated by lfparser version 2.28