[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Turkce  Korean  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Harald Radke]
door Harald Radk
<harryrat/at/gmx.de>

Over de auteur:

Harald studeert computerwetenschappen aan de Technische Universiteit in Aachen, Duitsland, sinds 1994. Hij ontdekte Linux in 1995. Sindsdien stoeit hij er mee, zich altijd verbazend over hoe goed het eigenlijk is. Hij programmeert een beetje onder X, houdt van plaatjes en natuurlijk van het spelen van spelletjes. Andere hobbies zijn: bordspelen, lezen van Science Fiction, gitaar spelen (slecht!), koken, oefenen in Jiu-Jitsu en tijd doorbrengen met zijn vriendin.



Vertaald naar het Nederlands door:
Alrik van Eijkelenborg <alrik/at/xs4all.nl>

Inhoud:

 

Spel bespreking - Tux Racer

[Illustratie]

Kort:

Tux Racer is een snel arcade spel. Onze favoriete Linux mascotte moet, al glijdend van besneeuwde heuvels, proberen om zo veel mogelijk haringen te vangen en op tijd door de finish te gaan. Mooie graphics, meerdere afdalingen (die speelbaar worden als je verder komt) en allerlei (optionele) weersomstandigheden staan garant voor een heleboel spelplezier. De versie die we in dit artikel beschrijven is 0.60.3.


_________________ _________________ _________________

 

Inleiding

Er zijn een hoop spellen voor Linux waarin Tux de heldenrol speelt. Of hij nou tot zijn snavel toe bewapend is met wapentuig, rondscheurt in een kart, ten strijde trekt tegen het Evil Empire (ergens in het Noord-Westen van de V.S.), raadsels oplost of uitdagende avonturen beleeft (alleen of met zijn behulpzame vriendjes), hij is altijd druk in de weer om de Linux gemeenschap te vermaken. Deze keer staat Tux er helemaal alleen voor, geen uitrusting, geen hulp, alleen zichzelf, de sneeuw en de bergen. Hij neemt deel aan een sportief evenement en hij doet het verrassend goed!

Tux Racer is een snel arcade spel van Sunspire Studios. Je moet Tux helpen de afdalingen te beheersen, naar beneden stormend van besneeuwde heuvels, en helpen zijn geliefde haringen te verzamelen in een race tegen de klok. Mooie 3D graphics, realistische natuurwetten en optionele weersomstandigheden maken dit een leuk spel voor een ieder die liever vreedzame sportieve dingen doet dan het op bloedige wijze uitmoorden van buitenaardse wezens..

IMG: op weg naar een haring
Op weg naar een haring
 

Het spel installeren

Tux Racer is open source. Je kunt daarom kiezen de broncode en de bijbehorende databestanden te downloaden of besluiten om de voorgecompileerde pakketten te halen van de Sunspire Studio website.

Vereisten
X window systeem
OpenGL API Versie 1.1 of hoger (bijv. Mesa >= 3.2)
GLUT Versie 3.7 of hoger (zit vaak al bij Mesa)
Tcl Versie 8.0 of hoger
Optioneel
SDL 1.1.1. (joystick support)
SDL mixer 1.0 (geluid & muziek)

Bij de broncode zit een aardige HTML handleiding. De documentatie beschrijft het installatie proces erg goed (evenals andere aspecten van het spel), dus ik zal het hier niet tot in de details uitwerken. Kort gezegd bestaat de installatie, na het uitpakken van de benodigde software, uit de volgende commando's die in de source directory op de prompt uitgevoerd worden:

./configure
make
make install

(vergeet niet root privileges aan te nemen als je het spel voor alle gebruikers installeert)

Behalve de broncode heb je nog een bestand nodig met de data van het spel. Je zult het ook aantreffen op de bovengenoemde site in de download sectie. De standaard configuratie van Tux Racer verwacht deze bestanden in /usr/local/share/tuxracer, maar vanzelfsprekend kan dit aangepast worden in het configuratie bestand (daarover later meer).

Notitie:

Nadat dit alles met succes voltooid is, kun je het spel starten met het typen van tuxracer.

Img: Pinguïn in het donker
Pinguïn in het donker
 

Compileren met muziek?

Het klinkt makkelijk, maar dat was het niet voor mij. Waarom? Nou, na mijn eerste installatie werkte alles prima - behalve de muziek. Het programma vertelde me dat het de *.it muziek bestanden niet herkende. Aangezien Tux Racer de SDLmixer gebruikt voor het afspelen van muziek, begon ik te spitten in de handleidingen en te surfen naar websites... Mijn huidige distributie is SuSe 7.0. Deze bevat SDL 1.1.2 en SDLmixer 1.0.5. Dus, mijn eerste aanpak was het opnieuw compileren van de mixer bibliotheek van het SuSe SDL bronpakket. Resultaat: nu gaf Tux Racer een segfault in een van de SDL routines. Ik had geen idee wat er mis ging. Ik gaf echter niet op en verwijderde alle SuSe SDL bestanden en haalde de nieuwste exemplaren van de SDL website. Ik probeerde de RPM's en... het werkte !

Hier zijn alle bestanden die ik gedownload heb:

Img: Slecht weer
Slecht weer
 

Configuratie

Bij de eerste keer opstarten van het spel wordt een subdirectory .tuxracer/ gemaakt in je home directory. Bladerend door het spelmenu zul je geen Options of Configure menu's vinden. In plaats daarvan zul je het met behulp van je favoriete tekstverwerker het configuratie bestand .tuxracer/options handmatig moeten aanpassen. Dit is niet ingewikkeld, want alle regels bestaan uit platte tekst. Maar toch, het zou een prettige optie zijn als je vanuit het spel de instellingen kunt veranderen. Een snelle blik in de TODO lijst op de website vertelt ons dat dit mogelijk wordt in toekomstige versies.

Veel opties kunnen aangepast worden in het het options bestand, bijvoorbeeld het pad naar de speldata, de scherm resolutie en allerlei grafische en geluid instellingen.. Elke regel is voorzien van commentaar, dus het zou niet al te moeilijk moeten zijn om het bestand naar behoefte te optimaliseren. Kijk er eens naar en speel met wat instellingen!

Img: Finish in zicht
Finish in zicht
 

Het spel

Zoals gezegd, jouw doel is het verzamelen van zoveel mogelijk haringen in zo weinig mogelijk tijd.

Na intikken van tuxracer start het spel in volledig scherm modus, hoewel je het ook in een kleiner scherm kunt spelen. Als je een andere resolutie kiest in het configuratie bestand, vergeet dan niet om fullscreen mode uit te schakelen, anders gaan die waarden verloren bij de volgende start van het spel. Na het openings scherm kom je in het spel menu. Hier kun je meteen meedoen aan de competitie of besluiten dat jouw kleine pinguïn nog wat oefening nodig heeft.

Oefen Menu

Er is een ruime keuze aan afdalingen in het oefen gebied. Bovendien kan je de omstandigheden van de race aanpassen, zoals dag of nacht, wind, sneeuw (toekomstige versies) en of het traject weergegeven moet worden. Sommige afdalingen verschaffen een korte samenvatting die de specifieke eigenschappen beschrijft. Een heleboel afdalingen bij Tux Racer zijn bijgedragen door spelers.

Event Menu

Zodra je er klaar voor denkt te zijn, kan je beginnen aan de echte races. In het event gebied kan je niet simpelweg de gewenste afdaling selecteren. In plaats daarvan zul je de zogenaamde cups moeten voltooien. Zo'n cup bestaat uit meerdere events (momenteel maar eentje - de haring race) en je moet alle races en events volbrengen voordat je naar de volgende door kunt gaan. Elke race heeft bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen, anders kom je niet verder, met andere woorden, je moet de finish op tijd bereiken en een minimum aantal vissen oppikken.

De Race

De race begint met Tux, van achter gezien, glijdend van de bergen op zijn voorkant. Met de cursor toetsen kun je hem sturen (links/rechts), versnellen (omhoog) en afremmen (omlaag). Verder kan het zwart-witte beestje springen (e). Remmen en tegelijkertijd sturen (links/rechts) laat Tux een scherpe bocht maken en snelheid verminderen. Als het nodig is kun je de pechvogel "reset'en" met de backspace toets, als hij op een of andere manier vast is komen te zitten. Als de keyboard controle niet bevalt, kun je de toetsenbord mappings aanpassen of een joystick gebruiken.

De afdaling is gemarkeerd met vlaggen. Tussen de vlaggen bevinden zich de haringen die verzameld moeten worden. Ik gok dat er behalve vis, nog meer dingen bij zullen komen zodra er meer events zijn. Tijdens de race hoor je de wind fluiten, en afhankelijk van het type ondergrond waar de pinguïn overheen glijdt, kun je verschillende geluiden horen, net als bij het sturen, afremmen of tegen een boom knallen (au!). De animaties van Tux zijn prachtig, of je nou versnelt, remt of een bocht maakt. Bij het glijden van de helling laat Tux een spoor achter in de sneeuw. Met de muziek aan wordt je vermaakt tijdens de race (misschien moet je de standaard waarden voor muziek en geluidseffecten aanpassen om de wind en het glijden goed te horen).

Je hebt in totaal vier "levens", dat wil zeggen, je kunt drie keer falen en de vierde keer is het game over. Een leuk detail is het feit dat je het oude spoor nog steeds kunt zien als je een afdaling opnieuw probeert.

In de linker boven hoek van het scherm staat de tijd die verstreken is. Het aantal verzamelde haringen (alleen bij het herring run event?) zie je in de rechter boven hoek. De zogenaamde energometer is te zien linksonder in de hoek en toont de kracht die Tux heeft om te springen (hoogte en afstand). Hoe meer blauw de cirkel is, hoe meer kracht de pinguïn heeft (hou de jump-key ingedrukt). Rondom de energometer wordt de snelheid grafisch weergegeven. Hoe sneller Tux gaat, hoe langer de teller wordt en de kleur verandert daarbij van groen naar geel en uiteindelijk in rood. Voor een ieder die van gebruiksvriendelijke instrumenten houdt, wordt de snelheid ook in getallen getoond. Tot slot is de huidige frame rate zichtbaar in de hoek, helemaal links onder, duidend op de souplesse waarmee het spel draait.
Aan het eind van de race zie je enkele statistische gegevens (tijd, verzamelde items) en krijg je te horen of je verder mag naar de volgende afdaling of het opnieuw moet proberen.

Img: Oefen menu
Oefen menu
 

Conclusies

Tux Racer is een prachtig spel, het heeft mooie gedetailleerde graphics, geluid en muziek. Er zijn verschillende afdalingen om te proberen. Er zijn nog enkele onvolkomenheden, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een multiplayer optie en het spelen tegen computer gestuurde tegenstanders. Maar, deze onderwerpen staan reeds op de lijst van toekomstige verbeteringen, dus laten we hopen dat ze snel geïmplementeerd worden. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid tot aanpassen van de instellingen vanuit het spelmenu.

Een ander "probleem" is: performance. Op mijn doos, een AMD K6-3 met 450 MHz, een TNT2 M64 kaart, XFree 4.0.1 en Nvidia's GL drivers, versie 0.95, haal ik tussen de 8 en 14 frames per seconde (met de standaard waarden van het configuratie bestand), afhankelijk van de scherm groote en resolutie. Door het veranderen van de grafische instellingen lukte het een kleine verbetering in de framerate te krijgen maar echt baanbrekend was het niet.

Toch is het spel meer dan speelbaar, en hoewel de achtergrond niet altijd even vloeiend meebeweegt in de bochten, wordt het spel er niet nadelig door beïnvloed! (Tja, misschien doet de frameteller het niet, want ik bedoel 8 fp/s is echt langzaam, zelfs al is het spel speelbaar...)

Alles bij elkaar is het spel het waard om te downloaden, compileren en te installeren. Voor iedereen die op zoek is naar wat plezier, ga het spel nu halen!

Img: Event menu
Event menu
 

Referenties

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Harald Radk, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Harald Radk <harryrat/at/gmx.de>
en --> nl: Alrik van Eijkelenborg <alrik/at/xs4all.nl>

2004-08-10, generated by lfparser version 2.36