Home Map Index Search News Archives Links About LF
[Top bar]
[Bottom bar]
Bu makalenin farklı dillerde bulunduğu adresler: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Russian  Turkce  

[Photo of the
Author]
by Sujan Swearingen

Yazar hakkında:

Parkside daki Wisconson Üniversitesi'nde üçüncü sınıf öğrencisiyim.Şu anki genetik araştırmalardaki görevimden önce yerel bir kolejde laboratuar teknisyeniydim.Orada AS/400, UNIX, NT, Apple, OS/2 ve Netware gibi değişik alanlarda çalışmalar yaptık.Bundan önce www.racinecountry.com un geliştirilmesinde katkıda bulundum.Gerçek anlamda Linux ile tanışmam bu sayede gerçekleşti. www.racinecounty.com. .Bu zamana kadar, sürekli değişen bir teknoloji olan OS hakkında bulabildiğim kadar bilgi bulmaya uğraştım.

<>İçerik:

VektörLinux'a Yaklaşım

Çeviri : Serap Bölücü

[Illustration]

Ayrı:

Bu başlıkta Linux'un çokyönlülüğünü tekrar ele alacağız.Çalışmamız Linux'un sahte "mini" dağıtımı olarak bilinen Vectorlinux üzerinde yoğunlaşıyor.Ana sayfasında şöyle yazar: "ŞİMDİYE KADAR KULLANDIĞINIZ EN İYİ LIL LİNUX DAĞITIMI".Bu cümleyi,muLinux linux'un esas kurulumunu çalıştıran bir makineye, dağıtımı yükleyerek teste koymaya karar verdim .Vectorlinuxun yüklenmesi, çeşitli disk kullanımıyla oldukça ilginç dağılma teknikleri gerektirdi.Sonuç oldukça verimli bir sistem oldu.



 

AMAÇ:

En güncel Linux dağıtımları, dosya dağıtım metodu olarak CD-ROM teknolojisi kullanır.Bu yüzden,CD-ROM olanağı olmayan düşük capasiteli bilgisayara bir dağılım yüklerken bir zorluk baş gösterir. Bazı dağıtımlar, diskete yazılabilir dosya boyutları sağlarken, birçok önemli özelliği kısıtlar,daha az güncel bir çekirdek versiyonu sağlar veya gelişen güncel trendlerin uygunluğu daha kısıtlıdır.Vectorlinux'un ilerlemiş yaklaşımı bu içerikleri, fazlalıkları yok ederek OS nin fonksiyonel durumunu geliştirmek için yönlendirir.

Vectorlinux aşşağıdaki özelliklere sahiptir:

---Vectorlinuxun web sitesinden

Amaç bu dağılımın 320MB sabit disk sürücüsüne yazılabilir olup olmadığını görmekti.

 

TASLAK ÇALIŞMASI:

Konak sistem bir dişçinin ofisinden o zamanki kurulumlarını PentiumII tipi makineye yükseltirken kurtarılmıştır.Sistem esasında bir DOS programı çalıştırılarak zaman göstergesi olarak kullanılıyordu.Ancak bu program Y2K biçimine uyarlanmaya çalışılınca işlevi tamamen kesti.Bu aşamada yapılacak tek şey tescilli yazılımı Y2K ya daha arkadaşçıl OS ile değiştirmekti.

Metodlar ve araçlar

Konak makinanın tanımlamaları aşağıdaki gibidir:

Yükleme işleminde dökümasyon okunabilir ve anlaşılırdı.Onun bir kopyasını çıkardım böylece her zaman elimde bir kopyası olacaktı.Ayrıca sistem hakkındaki notlar için harika bir yer.Örneğin,grafik çipinin Cirrus Logic GD5428 olduğunu görmek için kutu açmam gerekiyordu.Bu kesinlikle XF86Setup'ı çalıştırırken kullanışlı bir bilgiydi.

The df command

Dosyalar diskin bir bölgesine uyan bir dosyasistemine depolanmıştır.Her dosya sistemine tahsis edilen ve elde edilebilir blok sayısı df komutuyla çıkarılmıştır. Disk boşluğu blok adı verilen birimlere tahsis edilmiştir;bir blok genelde sisteminize bağlı olarak 512 veya 1024 karakterlidir Bazı sistemlerde disk boşluğu her zaman kısa verilmiştir.Bu komut eğer boşluğun yeterli olup olmadığını kontrol etmek için geniş dosyalar hazırlayacaksanız oldukça yararlıdır.

Temelde yaptığım ,minimum DOS yükünü alabilecek kadar capasitede küçük bölüm üzerine DOS u yüklemek oldu.Ayrıca 40MB linux takas bölümü aldım ve kalanı muLinuxa ayrılmıştı.MuLinuxun /tmp dizinine veclinux.bz2 dosyasını yükledim. Veclinux.bz2 dosyasını DOS olarak aynı dizin üzerine yüklemek işin en son kısmı oldu.Bu,yükleyiciye dosyayı belirli bir yerde, belirli bir dosya sisteminde bulmasına olanak sağlayacaktı.Tahminen, yükleyici ayrıca bir ext2 den bir ext2 bölmntüsüne yükleme yapabilecekti,ancak bu benim için bir seçenek değildi.Bu,muLinux içeren bölümün takas bölümü ve DOS bölümünün arasında bulunması gerçeğine dayanıyordu.Bir kaya ve sert bir yer arasında sıkıştığınızı düşünün.Böyle daha bulunabilir bir boşluk muLinux bölümünün hiçbir yerinde mevcut değildi...Yükleme 170MB ye yakın kullanılamaz disk boşluğu alacaktı.Neyse ki bir çözüm vardı...

FIPS,yıkıcı olmayıp tekrar bölünebilen,bir kullanıcıya güvenli bir şekilde bölüntüleri tekrar boyutlandırma imkanı veren bir kolaylıktır. Bu aracı defragla birlikte kullanmak, en basitinden, çok yararlıdır. DOS defrag,FIPS yeniden boyutlandırılırken daha çok küme elde edilmesini sağlar.Ayrıca FIPS in bir bölüntünün son kümesini yanlış kaydetmesini önler.

rm -r komutu

rm -r 'yi bir dizinin en yüksek avantajlı seviyesinde kullanmak dizini kaldıracak ve bütün alt dizinleri onun altına kaldıracaktır.

Genelde buna rağmen bir kullanıcı kurtulamadığı bir dosyayla karşılaşacaktır,kişinin rm kullanımında ne kadar yaratıcı olduğu önemli değil.Bu noktada kişi size gelecektir.Eğer bu iş için rm yi kullanmanın bir yolu varsa ona gösterin...²

Her neyse, muLinux yüklemesi(/tmp dizini dışında) rm -r ile ortadan kaldırıldıktan sonra,bölüntüleri tekrar boyutlandırmaya başladım.Temel olarak veclinux.bz2 yi tutan bölüntülerin disk boşluğunu, yapabildiğim kadar, dosyaya zarar vermeden "traş" ettim.Ayrıca DOS un yüklendiği yeri kapatmak zorundaydım böylece Vectorlinuxu tutabilecek yeterli büyüklükte boşluk, bölüntünün bir parçası olabilecekti.Sonunda veclinux.bz2 ve biraz da nefes alabilecek boşluğa sahip bir DOS bölüntüsü tamamladım.df komutu Vectorlinux yükleme diski çalıştırıldığında aşağıdakileri gösterecektir:

Dosya sistemi 1k-blokları Kullanılan Elde edilebilir %Kullanım Monte edilmiş
/dev/ram0 2971 2720 251 92% /
/dev/hda4 69102 67064 2008 97% /DOS

Yükleme, bölüntüler kurulunca oldukça düzgün ilerler.Vectorlinux(normalde C:\veclinux)yükleme dosyalarını içeren dizini değiştirdikten sonra,ram.bat çalıştırılmalı.Bu yığın dosya yükleme sürecinde kullanıcıya rehberlik eden bir görüntü yükler.Root olarak girdikten sonra yükleme metodunu seçince kullanıcı veclinux.bz2 içeren bölüntüyü monte etmek üzere harekete geçirilir. Kurulum programı,veclinux.bz2 içeren bölüntü ve hedef bölüntü monte edildikten sonra geçici bir 8MB takas dosyası yaratır.Daha sonra kullanıcıyı veclinux.bz2 yi kontrol edip etmemesi gerektiğini belirlemeye yöneltir.Bu,tamamlanmış dağılımın okunabilir bir yerde olup olmadığından emin olmaya sağlar. CRC(Dairesel Gereksizlik Kontrolu)nden sonra yükleyici hedef bölüntüyü oluşturur.Bu işlem tamamlandığında,yükleyici veclinux.bz2 nin içeriğini yeni Linux bölüntüsüne aktarır.Bir 486 üzerinde bu kısa bir süre alır.O zaman yükleyici, kullanıcıya bilgisayarı tekrar açması gerektiğini hatırlatır.

 

SONUÇLAR:

Sistemi yeniden çalıştırmak,titrek görüntü ekranı ve tanıdık LILO güdümyolu getirdi.Öncelikle orjinal dosyaların güvende olduğunu görmek için DOS u çalıştırdım.Var olduklarını gördükten sonra yeniden çalıştırdım.Bu sefer Linuxu çalıştırmayı tercih ettim.Tanıdık Linux ekranı,gereksiz bir kaç hatalı sürücünün yükleniyor olduğunu gösterdi.Çekirdeğin yeniden derlenmesi bu çıkmazı azaltacaktır.Bir kere ,lilo(aynı zamanda X,ppp,vs) kurabilirdim.Bunları nasıl yapacağımı biliyordum çünkü Vectorlinux yaratıcısı,başlangıç girişim süresince okumam için bir mail mesajı bırakacak kadar nazikti.Bu ve benzer yapılar hem yeni başlayanlar hem de kıdemliler için bunu harika yaptı.

Yükleme, disk kullanımı için aşağıdakileri verdi:

Dosya sistemi 1k-blokları Kullanılan Elde edilebilen %Kullanım Monte edilmiş
/dev/hda1 259860 178651 73156 71% /
/dev/hda4 69102 67064 2008 97% /DOS

Bu görünüş kullanışlı./DOS bölüntüsü harika bir yedek.Eğer Vectorlinuxa bir şey olursa kolayca DOSu çalıştırıp yükleyiciyi tekrar çalıştırabilirim.Eğer kurulumun bu haline yeterince güvenirsem,fazlalık boşluğu başka bir şeye dönüştürebilirim.Kişisel düşüncem taslak bölüntünün iyi bir fikir olacağıdır.

 

SONUÇ:

DNA Helix Bu dağılım kişilerin bir mini dağılımdan ortalama beklentilerini aşacaktır.Bu dağılım ayrıca bir vuruşu kaybetmeden geri gelen ani güç kaybını tutabilmeyi başardı.Ancak,X'i XF86Kurulum programı ile ayarlamak, birkaç donmuş görüntüye ve bölme hatalarına sebep oldu.Bütün mümkün upgradeler sıralıysa XWindows çalışacaktır.Size daha iyi bir fikir vermek gerekirse Netscape'i yüklemek bir günün en iyi kısmını alacaktır.Ben bunu kaldırdım ve kıyaslanabilir şeyler kuruyor olacağım.

Biyoinformatik çalışma istasyonu olarak ayarlanmış yeni bir sistemi kullanmaya niyetliyim.Vectorlinuxun görevi tutma kapasitesi oldukça tatminkar görünüyor.

Not:Y2K problemi sistem zamanını ayarlamak için hwclock programı çalıştırılarak çözülmüştür.
 

YARALANILAN KAYNAKLAR:

Bourne, Stephen R. UNIX Sistem V Ortamı. Workingham: Addison-Wesley, 1987.

Frisch, Æleen. Gerkli Sistem Yöneticisi. Cambridge: O'Reilly, 1995.

Vectorlinux anasayfası www.vectorlinux.50megs.com da

 

Bu metin için talkback formu

Her metin kendi talkback formuna sahiptir.Bu sayfada kendi yorumlarınızı yazabileceğiniz gibi başkalarının da yorumlarını okuyabilirsiniz:
 talkback sayfası 

Web sayfaları LinuxFocus Yazar takımı tarafından temin edilmiştir
© Sujan Swearingen
LinuxFocus.org 2000

Bir yanlışı bildirmek veya Linuxfocus'a yorum bildirmek için buraya tıklayın

2000-07-11,lfparser 1.6 versiyonu tarafından üretilmiştir