[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoeken

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: Engels  Spaans  Duits  Frans  Turks  

[Photo of the Author]
by Katja Socher
<katja(at)linuxfocus.org>

Over de auteur:

Katja is de Duitse redacteur van LinuxFocus. Ze houdt van Tux, computer graphics, film & fotografie en de zee. Haar homepage vindt je hier here.



Vertaald naar het Nederlands door:
Chris Verschuuren<cjmversch(at)netscape.net>

Content:

 

Foto magie met Gimp

[tux and camera]

Samenvatting:

Het vakantieseizoen is voorbij en je hebt je digitale foto's op je harde schijf staan. Nu is het tijd om ze helemaal af te maken met De Gimp. In dit artikel tonen we je verschillende voorbeelden van verbeteringen die je op je foto's kunt toepassen (bij het schrijven van het artikel was de stabiele versie Gimp 1.2.5).

Noot van de vertaler: De menuverwijzingen en vensterbenamingen zijn gebaseerd op de nederlandstalige versie van GIMP 1.2.5

_________________ _________________ _________________

 

Foto magie met Gimp

 

Kleurcorrectie

Soms toont een foto te weinig kleur, het is de licht of te donker of er zijn andere redenen om een kleurcorrectie toe te passen op de foto. Om de kleuren van de je foto's te verbeteren kun je gebruik maken van het gereedschap dat je in het menu vindt onder Afbeelding->Kleuren (je komt in het menu door een klik met rechtermuisknop in de afbeelding die met GIMP geopend is). Meestal is er een "vooruitblik" functie die je kunt aanklikken om je wijzigingen meteen zichtbaar te maken. Als je klikt op de knop "Opnieuw instellen" zullen je wijzigingen de afbeelding niet aantasten en zelfs als je al op OK hebt geklikt kun je je oude afbeelding terug krijgen door de toetscombinatie crtl+z te gebruiken.

Om de verschillende effecten uit te proberen en met elkaar te vergelijken kun je beter meerdere kopieen van je foto (Afbeelding ->Dupliceren) maken voordat je de veranderingen op ze toepast.

Het is altijd verstandig om een kopie van het origineel te bewaren. Misschien wil je de veranderingen die je hebt gemaakt volgend jaar niet meer hebben of wil je iets anders uitproberen. Dan ben je blij als je het origineel nog hebt. Daarom is altijd beter om de veranderde foto te bewaren met een enigszins afwijkende naam.

 

Het Curves-GereedschapTool

Als de foto een beetje te licht of te donker is kun je hem bewerken met de Curves-Gereedschap (Afbeelding->Kleuren->Curves). Als je de curve een beetje naar boven beweegt wordt de foto lichter en als hem naar beneden beweegt wordt hij donkerder. Mar je hebt ook de mogelijkheid om de kleurwaarden van het rood, groen of blauw individueel te veranderen. Hierdoor is het curves gereedschap ook zeer geschikt om kleurschaduwen weg te werken. In het voorbeeld is de winkel in St.Tropez een beetje te blauw:

[Shop in St. Tropez that is a bit too blue]
Fig.1 Winkel in St. Tropez die een beetje te blauw is
[The Curvestool]
Fig.2 Het Curves gereedschap
[The shop in St. Tropez]
Fig.3 De winkel in St. Tropez
 

Het Niveau's-Gereedschap

Sommige fotos gebruiken niet het gehele kleurbereik. Daarom tonen ze vaak een beetje grijs. dan is het tijd voor het Niveau's gereedschap. Vaak is het al genoeg om naar Afbeelding->Kleuren ->Niveau's te gaan en op Automatisch te klikken. Als je niet tevreden bent met het resultaat kun je het eenvoudig met de hand doen: Je kijkt goed naar de curves en beweegt de pijlen zo dat de ruimte aan het einde niet leeg meer is. Als Waarde (V) is geselecteerd bovenin het gereedschap zal de wijziging worden toegepast op de hele afbeelding, maar je kunt ook elke kleur afzonderlijk instellen, hetgeen meestal een beter resultaat geeft. Door het verschuiven van de twee pijlen aan de buitenzijde wordt de afbeelding als geheel vaak wat donkerder, dit kan gecorrigeerd worden door de tussenliggende pijl evenredig te verschuiven.
[View from Mont Royal on Montreal]
Fig.4 Blik vanaf Mont Royal op Montreal op een sombere dag
[View from Mont Royal on Montreal after working on the photo with Gimp]
Fig.5 Blik vanaf Mont Royal op Montreal na bewerken van de foto met Gimp (Afbeelding --> Kleuren-->Niveau's, klik dan op "automatisch",Afbeelding-->Kleuren-->Hue-Saturation, beweeg de schuifregelaars met rechts waarbij de knop "Allemaal" is aangeklikt en Filters-->Verscherpen-->Onscherp Masker (zie hieronder))


 

Meer kleurige en warmer lijkende foto's

Als een foto een beetje bleek van kleur is, omdat het een sombere dag was, terwijl het kleurbereik in orde is, kun je een kleuriger afbeelding krijgen met Afbeelding->Kleuren->Auto->Kleurversterken. De foto zal op deze manier warmer lijken, zodat je dit gereedschap misschien ook zult willen gebruiken op foto's die er al goed uitzien. Met sommige foto's kunnen de kleuren echter een beetje onnatuurlijk lijken. Als je toch een warmer lijkende foto wil, kun je Hue-Saturation proberen en de kleurverzadiging opvoeren (Allemaal moet aangeklikt zijn om het effect op de gehele afbeelding toe te passen).

[A photo of Kasteel Erenstein that is too dark]
Fig.6 Een foto van Kasteel Erenstein die te donker is
[Photo of Kasteel Erenstein after applying the Levels-Tool]
Fig.7 Foto van Kasteel Erenstein na toepassing van het Niveau's gereedschap op de afbeelding (je had ook het Curves gereedschap kunnen gebruiken), de foto is nu lichter, maar lijkt een beetje kleurloos.
[The levels tool]
Fig.8 Het Niveau's gereedschap zonder dat wijzigingen zijn gemaakt, met verschoven pijlen en na toepassing van het gereedschap.
[Photo of Kasteel Erenstein after the additional application of Enhance Colors]
Fig.9 Foto van Kasteel Erenstein na de aanvullende toepassing van kleurversterking (Afbeelding->Kleuren->Auto->Kleurversterking), de foto is nog steeds een beetje donker op de voorgrond, maar het kasteel zelf is goed uitgelicht en krijgt de aandacht van de kijker
 

Je foto scherper maken

Sommige digitale foto's missen een focus of de foto heeft zijn focus verloren door de toepassing van een of ander gereedschap. Om je afbeelding scherper te maken zijn er in De GIMP de gereedschappen "Onscherp masker" en "Verscherpen". Beide kun je vinden onder Filters->Versterken. Met Onscherp Masker krijg je vaak een beter resultaat, omdat deze methode ook de randen van de foto meeneemt. In veel gevallen ben je al tevreden als je het toepast met zijn standaardwaarden.

[Black and white picture of row of houses in Liège]
Fig.10 Zwart-wit afbeelding van een rij huizen in Luik
[The row of houses after applying the Unsharp Mask]
Fig.11 De rij huizen na het gebruik van Onscherp Masker

Je moet deze filters pas gebruiken als je andere gewenste bewerkingen op de foto hebt uitgevoerd, omdat sommige gereedschappen (bijv. wijzigen van formaat van de foto) de scherpte van de afbeelding kunnen beïnvloeden.



 

Diepte in de foto verminderen

Soms is het moeilijk een foto te nemen met je digitale camera van een voorwerp op de voorgrond, waarbij je een wazige achtergrond wilt bereiken. Gimp kan je helpen om dit effect achteraf te bereiken.

Hiervoor selecteer je dat deel van de foto dat scherp moet blijven met het "Schaar" gereedschap (dat is het gereedschap in het hoofd menu dat ook lijkt op een schaar). Je klikt op een paar punten rondom het voorwerp dat je wilt selecteren. De intelligente scharen vinden de omlijning vervolgens zelf. Daarom is het wel belangrijk om wat extra referentiepunten aan te geven op dit plaatsen waar het contrast met de omgeving het minst is. Om de selectie af te ronden klik je opnieuw op het eerste punt dat je hebt geplaatst, de scharen veranderen nu in een vierkant, klik dan ergens in je object. Nu zie je de selectie die je hebt gemaakt. Vervolgens kun je deze iets verscherpen. Hiervoor selecteer je in het menu Filters--> Versterken-->Onsherp Masker (of Verscherpen). Hierna keer je de selectie om (Selecteren-->Inverse) en vervaag je de achtergrond. Dit doe je met behulp van Filters->Vervagen en kies dan het gereedschap dat je het prettigst vindt. Soms is de overgang van de scherpe delen naar de vervaging niet naar je zin. Je kunt dan een van de vervagingsgereedschappen nemen en de omtrek met de hand vervagen, zoals je ook doet met een kwast.

[Bear with Jessica]
Fig.12 Jessica met Beer op het Fête des Enfants in Montreal
[Bear with Jessica with a blurred background]
Fig.13 Jessica met Beer op het Fête des Enfants in Montreal met een vervaagde achtergrond
 

Vervaagd beeld: Zacht lijkende foto's en Beweging

Met een gewone camera kun een zacht lijkende afbeelding krijgen door gebruik van een lange sluitertijd. Uiteraard kun je dit effect ook achteraf maken met De Gimp. De vervagingshulpmiddelen kunnen hier prima voor gebruikt worden. De foto krijgt een zachtere aanblik en wordt er zelfs een beetje romantisch van. Selectief Gaussiaans... (Filters->Vervagen->Selectief Gaussiaans...) kan hier het best gebruikt worden, omdat dit vervagingsfilter alleen wordt toegepast op die gebieden die geen groot contrast hebben.

[Kasteel Erenstein looking softer]
Fig.14 Kasteel Erenstein dat zachter is gemaakt met Selectief Gaussiaans.. vervagen
en waaraan een rand is toegevoegd met Script Fu-->Decor-->Vage Rand


Als je beweging wilt suggereren in een foto kun je het best gebruik maken van de Bewegingsfilters (Filters-->Vervagen-->Beweging...). Het origineel ziet er als volgt uit:
[Tux in Oldtimer]
Fig.15 Tux in Oldtimer
Na het gebruik van Filters-->Vervagen-->Beweging... met Lineair als vervagingstype met een Lengte van Length 20 en een Hoek van 45 you krijg je deze racende Tux:
[racing Tux in Oldtimer]
Fig.16 racende Tux in Oldtimer

 

Als minder meer is: Verwijderen van ongewenste objecten

Een karakteristiek van een goede foto is dat het een onderwerp heeft en dat er niet zoveel andere zaken zijn die de aandacht van de kijker afleiden of hem verwarren (tenzij dit natuurlijk de bedoeling van de fotograag was...).

Zo kan het gebeuren dat een of meerdere objecten in een afbeelding het algehele beeld van de foto verstoren en dat het daardoor beter zou zijn om deze te verwijderen. Dit kun je doen met Stempel gereedschap (dat is de knop in het hoofd menu die lijkt op een stempel). Als je het stempelgereedschap geselecteerd hebt, klik je met Ctrl-knop ingedrukt op het gebied dat gekopieerd moet worden. Laat dan de Ctrl-toets los en klik met de muis op het gebied dat je wilt overschilderen. Je kunt het stempelgereedschap gebruiken als een verfkwast. Soms krijg je een meer natuurlijk lijkende foto, als je meerdere malen een nieuw te kopieeren gebied selecteerd. en oefening baart hier kunst!

Bepaalde fouten in een foto, zoals een boom die uit een persoon lijkt te groeien, kun je hiermee corrigeren.

[Photo of my grandfather]
Fig.17 Foto van mijn opa
[Photo of my grandfather after working on it with the clone tool]
Fig.18 Foto van mijn opa, nadat deze met het stempelgereedschap bewerkt is
 

Omlijsten van de foto

Je kunt meer aandacht op je afbeelding vestigen door er een omlijsting aan toe te voegen. Gimp biedt ontelbare mogelijkheden om dit te doen.

[Photo of Wilhelmshaven with a red frame]
Fig.19 Foto van Wilhelmshaven met een rode omlijsting

Om te beginnen kun je je foto een gewone omlijsting geven. Hiervoor kies je Script Fu --> Decor --> Lijst Toevoegen. Je moet daarna de breedte van de omlijsting en de kleur aangeven. Klik vervolgens op OK en de Gimp geeft de foto een omlijsting, waarbij de foto wordt vergroot.

Een hele mooie omlijsting krijg je met gebruik van Script Fu --> Decor --> Vage Rand. Dit is mijn favoriete omlijsting. maar uiteraard is dit afhankelijk van het onderwerp van je foto.
[Flowers with Fuzzy Border]
Fig.20 Bloemen met een Vage Rand

Een andere mogelijkheid is dat deel van de afbeelding te selecteren waar het echt om draait. Als je dit hebt geselecteerd, draai je de selectie om (Selecteren ->Inverse) en verander je, bijvoorbeeld de belichting van de omlijsting (bijv. met het curves gereedschap), etc..

[Photo of St. Tropez with a lighter border]
Fig.21 Foto van St. Tropez met een lichtere omlijsting

Of je dit mooi vindt is natuurlijk een kwestie van smaak.

 

tekst invoegen

Soms wordt een foto alleen iets speciaals of persoonlijks door op de juiste plaats een tekst toe te voegen (Gereedschap ->Tekst en klik dan in de afbeelding). In onderstaande afbeelding is eenvoudigweg een tekst geschreven over de naam van de brug die toch al nauwelijks leesbaar was. Met de kleurkiezer (dat is de knop tussen het Tekstgereedschap en de emmer; ook Gereedschap ->Kleurkiezer) is de kleur voor de decoratie van de brug gekozen. In het tekstgereedschap is het lettertype Elfring Elitelight gekozen en vervolgens is de tekst ingevoegd in de foto.

[Photo with inserted text]
Fig.22 Hier is de foto die pas een persoonlijke noot kreeg na het invoegen van de tekst.

Natuurlijk kun je met De Gimp geen wonderen doen en een slechte foto in een goede foto veranderen. En het is ook niet mogelijk om een kookboek te schrijven met recepten voor elke foto, omdat elk gereedschap zijn eigen specifieke effect heeft op verschillende foto's. Maak ik hoop dat dit artikel je zal helpen om het beste uit je foto's te halen!

veel plezier en happy gimping! :)

 

Informatie

 

Reactie formulier voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen reactiepagina. Op deze pagina kun je commentaar geven of kun je de commentaren van anderen lezen:
 reactiepagina 

<--, terug naar de inhoudsopgave van dit nummer

Webpagina's worden onderhouden door het LinuxFocus Redactie team
© Katja Socher, FDL
LinuxFocus.org
Vertaalinformatie:
de --> -- : Katja Socher <katja(at)linuxfocus.org>
de --> en: Katja Socher <katja(at)linuxfocus.org>
en --> nl: Chris Verschuuren <cjmversch(at)netscape.net>

2003-08-22, generated by lfparser version 2.38