~ Games : Tux'ın gizli düşüncesi - Linux altında bilgisayar oyunları yazılımı Home Map Index Search News Archives Links About LF
[Top bar]
[Bottom bar]
[Photo of the Author]
Harald Radke tarafından

Yazar hakkında:

Harry 1994 yılından itibaren Almanya'da Aachen'de University of Technology'de bilgisayar bilimi okuyor. Linux'a 1995 yılında geldi.O zamandan beri bununla uğraşıyor ve her zaman bunun ne kadar büyük bir yazılım parçası olduğuna şaşırdığını belirtiyor. X altında program yazar,grafikleri ve tabii ki oyun oynamayı çok sever. Diğer hobileri ise yazı tahtası oyunları oynamak, SciFi okumak, gitar çalmak(kötü!), yemek pişirmek, Ju-Jutsu çalışmak ve zamanını kız arkadaşıyla geçirmektir.

İçerik:

Tux'ın gizli düşüncesi - Linux altında bilgisayar oyunları yazılımı

[Illustration]

Özet:

Bu Linux altında bilgisayar oyunları yazılımının kısa bir baştan gösterimidir. Ortada Tux OS'ye kolay internet veya veri gelişiminden çok şey olduğunu gösterilmeye çalışılıyor. Bu gün Linux ve Oyunlar hakkında bir çok buluş var.



 

Giriş

Hepimiz Tux'u, yani küçük şirin Linux penguenini İnternet komitesinin çalışkan bir üyesi olarak biliyoruz. Bir çok web sitesi, veri tabanları,ISPler ve daha bir çokları onun omuzlarında taşınıyor.Apache, sendmail, mySQL...gibi programlar hergün bu işletimci sistemin güvenilir, hızlı ve yeterli olduğunu ispatlamak için Linux altında çalıştırılıyorlar. Tux daha önceden desktoplara giden yolunu kurmaya başlamıştı.KDE , GNOME veya GIMP üretici yazılımın bazı örneklerindendir,normal kullanıcının bu günlük işleri yapmaya ihtiyacı vardır. Sonunda geçmişte çoğu insanın istediği çekici grafik arabirimlerini sağladılar. Ve şimdi Linux'un genellikle kullanıcılar, baskı ve şirketler tarafından hatırlanan başka bir yönü var: oyunlar.

Bu makale Linux'un bu yönü hakkında kısa bir tanıtım yapmaya çalışacaktır.Bunun sonunda da oyunlar ve belirtilen programlarla ilgili daha detaylı bir kaynak listesi bulacaksınız Aynı zamanda LinuxFocus'ta bilgisayar oyunları yazılımı yönüyle de ilgilenen yeni bir kategori başlatmak düşünülmeye başlandı. Bu nedenle size oyunlar hakkında eleştiri yazmanız için ihtiyacımız var .Eğer bazı oyunları denemişseniz veye oyunlara düşkün biriyseniz, lütfen deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bir makale ile bizimle paylaşın

Bilgisayarın kötüye kullanımı
Medeniyet:Güce Çağrı
 

Geçmişi ile ilgili

Linux altındaki ilk oyunlar, ki taşıması oldukça kolaydı, herhangi bir Unix'de bulabileceğiniz oyunlardandı. Aynı zamanda ilk Linux kullanıcıları bunları gerek iş gerek okuldaki işletim sistemlerinden biliyorlardı. Bu programlar çok basitti ve çok az neredeyse hiç grafik içermiyordu.İnsanların DOS veya Windows PSlerinden bildikleri oyunlarla mukayese edilemeyecek türdendi.Unix'in çalıştırıldığı bu kutuları yeterli grafik donanımıyla donatmak çok pahalıydı ve bu kutular reklamdan başka alanlarda kolayca kullanılıyordu

Ama PClerin evimize gelmesiyle, Linux birden daha çok metini veya temel öğeyi gösterebilmek içn daha güçlü ve daha makul fiyatlı bir çevre buldu. Tux OS'un gelişimi devam etti ve bugün neredeyse bütün grafik uyarlayıcıları X Window Sistemi altında destekleniyor. Böylece uygulamalar ve oyunların daha iyi bir görünüşünün olması için bir grafiksel çevre sağlanmış oldu. Ama bugünün gelişmiş uygulamasının çoğunluğu X ile uğraşmaya başladı.

Programcılar için bir sonraki problem, X'in programlamak için biraz karmaşık olmasıydı ve sadece basit bir pencereyi bile göstermek çok fazla iş gerektiriyordu.Böylece işler çok yavaş ilerliyordu.X'in kendisi oyunların yavaşlamasını ve kolay olmasını sağlayan bir çok sistem kaynağı kullanıyordu .Fakat donanım daha güçlendikçe ve fiyatlar daha aşağı bir seviyeye indikçe daha çok talep gören bir yazılım haline geldi .Ve zaman geçtikçe programcılar bir çok kodlama kütüphanesi ve geliştirme paketleri tarafından yardım almaya başladılar.

Daha bir çok donanım sağlayıcıları bilgisayar sahiplerinin büyüyen bir grubu olarak Linux'a önem vermeye başladılar. Teker teker sürücüler hakkında ikili veya açık kaynak olarak ,ürünleri için (grafik adaptörleri, 3D hızlandırıcıları ve ses kartları), bilgi toplanmaya başlandı. Bu gün Linux bir çok çoğulortamlı bileşen için bağımsız bir destek oluşturuyor .

Ama artık sadece donanımcı şirketler değil oyun endüstrisi de Linux'un, bu yeni işletim sisteminin, farkına varmış durumda. Böylece bir çok Linux oyunu serbest oldu(mesela GNU general Public License altlnda lisanslı), bunlardan birkaç tanesi ticari oyunlardır.Bu yolla Linux'a daha yüksek kalitede reklam alma şansı artmış oldu. Buna rağmen bazıları ticari dağıtımcıları Linux'un serbest oluşunu uygun görmemiş olabilir,ama bence iyi yazılım her zaman iyi bir fiyata değerdir.Ve insanlar paranın Linux sayesinde kazanıldığını unutmamalı. Belki yazılımı açıkça satmak daha az kazandıracak ama bu donanım ile donatılacak veya destek sağlanacaktır .Bu oyunlarla yapılamaz.Bütün yapabileceğiniz oyunları satmaktır ve serbest yazılımın satımının baskısı oyun şirketlerini sadece bir kaç parça kod değil ama insanların almasını sağlamak için iyi mal üretmeye yöneltebilir

Heretic
Hopkins FBI
 

Kütüphaneler ve Geliştirme Paketleri

Daha önceden belittiğimiz gibi,bu günün programcıları bir çok değişik araç takımı, kütüphane, yazılım geliştirme paketleri (SDKlar) veya tam oyun motorları kullanabiliyor. Tabii ki gtk, athena, xforms ve daha başka Xwidget setleri de kullanılabilir. Bu setler daha güzel bir kullanıcı arayüzü oluşturabilmek için daha rahat bir yol sağlar. Aynı zamanda bunlar kolay grafikleri ele alma gibi özellikleri var. Bir çok oyun için bu yeterlidir.Birçok kompleks grafiksel işlemi gerçekleştirmesi gerekmeyen programlar kolayca yazılabilir ve bu görünüşle insanlar diğer X uygulamalarından bildiklerini hissettirebilir.

Ama Minesweeper, Mahjong veya Tetris gibi oyunlar bu liblerle kodlanabilirken,iş Warcraft veya Command & Conquergibi real-time strateji oyunlarına gelirse herşey daha da kötüleşir. 3D vurucuları daha güzel metinlerle uğraşır ve kullanıcıyı ekrana bağlamak için çoğu yüksek framerate sağlar. (Saniyede bir Gerçek olmayan veya İnişli olarak çerçeveleri ekrana getirdiğinizi düşünün).Genel düşünce bu ihtiyaçlar için X için widget kütüphanelerinin yeterli olmadığıdır. Ne şanstır ki hızlı ve karmaşık grafikler için tasarlanmış bazı kütüphaneler de var.

3D grafiklerine gelirse, Mesa bu görev için bir numaralı kütüphanedir. Mesa bir serbestOpenGL uygulamasıdır.Genellikle vertex ve poligonlar gibi basit temel öğelerinden 3D ekranları yaratmak için dizayn edilmiştir. OpenGL bir önemli görünümü de yola konmuş oyunlar onun içn yazılmıştır. Böylece tamamen tekrar yazmadan bunları Linux'a bağlamak mümkün oluyor Mesa'nın ana drawbacki 3D hızlandırıcıları için gerekli donanım desteğinden yoksun olmasıydı. Bu donanım desteği texturing, fog,alpha blending ve daha bir çokları gibi yüksek sonlu oyunlar için zorunludur. Uzun bir zamandır 3dfx Mesa altında donanım erişimi sağlayan tek donanım sağlayıcısıydı. Bu donanımı kullanmayan bir çok kutu, hesaplamalar için CPU gücü kullanmak zorunda kalıyordu ki bu hesaplar performansı oldukça düşürüyordu. Ama bugün NVidia Riva128/ZX/TNT/TNT2 chipsetlerini eriştirmek için kullandığı kaynakları bıraktığından beri Bir çok PC kullanıcısı 3D donanımlarından yaralanmaya başladı.Aynı zamanda Matrox G200 şimdi Mesa tarafından destekleniyor. Bir çok uygulamalar(ve oyunlar) Mesa/OpenGL kullanarak Internette bulunabiliyor.Genelde isimleri GL ile başlar.

Girdi ve olay ele alımını sağlayan daha başka kütüphaneler ve grafiksel yayınlar için SDKlar var. Bunlar bilgisayar oyunu yazılımı için tasarlanmıştır.SDL,Loki Entertainment tarafından yazılmıştır ve bu da onlardan biridir. Loki popüler PC oyunlarını Linux'a bağlar.Onlar serbest kullandıkları kütüphaneleri herkes kullanabilsin diye bırakırlar. SDL kullanımı hakkında konuşmak için Loki programcılarının ve kullanıcıların kullandığı mektuplaşma listeleri vardır.Şu aralar SDL kullanan ve açık kaynak olarak bırakılan bazı oyunlar çok kullanışlıdır.
SDL'nin yanındaki bazı kütüphaneler: PLib, ClanLib ve PowerPakGam e SDKdır.

Fakat oyunların sadece grafikten daha fazlasına ihtiyaçları var.Aynı zamanda müzik dinlemek ve ses efektleri yaratmak için kullanılan ses paketleri var.Bunların kullanımı da kolaydır.Yukarıdaki kütüphanelerden bazıları özellikle oyun gelişimi için özellikleri biraraya getirmek , grafik elde etmek ve ses elde etmek, hatta bütün animasyonlar için dizayn edilmiştir.

Oyun tasarlayıcıları için başka bir yardımcı grup daha var; engines. Bu SDK'lar belli bir oyun türünü tüm açılardan örtüp oyun tasarlama işleminı en düşük kodlama seviyesinde soyutlar . 3D insan aksiyon oyunları ve macera için ya da şu rol yapma oyunları (RPGler) için Chrystal Space gibi engineler var .

Gördüğünüz gibi Widows altındaki directX gibi standart library/API/toolkit yoktur . Bu , kullanıcının , oyunun ihtiyaç duyduğu tüm yazılım parçalarını toplamak için oyun ihtiyaç listesini taramasını gerektirir . Ve böylece az sonra bilgisayar , şu küçük oyun için bir sürü lib ile dolar . Öbür taraftan programcı belli bir SDK' yı sağladığı özelliklere ve kendi ihtiyaçlarına göre seçebilir . Bugünlerde her Linux boxı tüm bu farklı yazılımlar için yeterince büyük hard diske sahip olmalı .

mHockey
Golgotha
 

Civilisations, Racers ve Star Fleets Hakkında...

Linux altında neredeyse her türlü oyunu bulabilirsiniz . İşinize mola verdiğinizde aradığınız kaçamak bir eğlence (minesweeper oyunu , tetris , go) ya da dünyayı şu çirkin yaratıklardan veya robotlardan kurtarmak gerektiğini hissetmeniz(doom , heretic , descent) , farketmez . Daha sofistike birşeyler mi istiyorsunuz ? ... Bir kabileye çöküşünden en yukarılara çıkana kadar liderlik etmek gibi ? Sorun değil , FreeCiv ya da Civilisation: Call to power yı deneyin . Ehliyetiniz yok mu ? Tamam ,XRacer ya da GlRacer ile kokpite geçin . Görüyorsunuz herşey burada . Linux altında işletildiği için çoğu oyun , herşeyi daha da heyecanlı yapan çokkatmanlı kabiliyet sağlar .

Bazıları tamamiyle yabancı olmakla birlikte belki de bazı oyunları zaten biliyorsunuzdur . Bilinen türlerin yeni oyunları , yanısıra varolan PC oyunlarının klonları ve portları...Klonlar kendi grafikleri , sesleri ve verileri ile tamamiyle yeni geliştirilmiş (tabii ki orjinal programlarla benzer) , daha az ya da cok özellikleri olan oyunlardır . FreeCiv buna güzel bir örnektir . Portlar genelde tamamen orjinal oyunlar gibi davranırlar . Her ne kadar portlar çoğunlukla tamamen dağıtılsa da (Civilisation:Call to power gibi) sadece oyunun , yeniden yazılmayı gerektiren bölümleri ile uğraşan projeleri de vardır. Descent , Doom , Heretic ve ALE Clone (warcraft) bu tür portlardır . Bunları calıştırmak için olduğu kadar oyun verilerini sağlamak için de DOS versiyonlarına ihtiyaciniz vardır . Ve tabii ki şu arcade ve board oyunları , maceralar , eşzamanlılar , 3D vurucuları , RTS oyunları . Bunlar , varolan PC oyunları ile doğrudan bağlantısı olmayan , mevcut (ya da kimi zaman yeni) oyun kurallarını kullanırlar .

Bu noktada beklentileri biraz düşürme zamanı geliyor . Buralarda bir sürü oyun projesi var . Bunların hepsi grafiğe dökülebilmelerine ve oyun kalitelerin e göre değişirler . Bazıları basit , bazıları karmasık , hepsi sabit bir gelişme altında , belki çoktandır oynanabilir , belki henüz değil . Bu yüzden hepsi ile memnun olmayı beklemeyin . Ama adil olun ; çoğu programın yazarın boş vaktinde , para karşılığı olmadan yazıldığını da düşünün . Çoğu zaman kendi kendilerine , başkalarının yardımı olmadan çalışırlar . Bitmemiş , hatalı hatta doğrudan yüklenemeyen oyunlarla bile sabırlı olun . Hataları rapor ederek , öneriler göndererek , hatta belki de grafikler ve sesler tasarlayarak ya da aktif olarak kodlamaya yardım ederek gelişmeyi destekşeyabilirsiniz . Bır oyun yine de geribeslemeye ve yardıma ihtiyacı olan bir Linux yazılımı projesidir .

Pingus
World Forge
 

Yabancı Dünyalar - Wine altında Oyunlar

Wine Windows uygulamalarının X altında yürümesine izin verir . Sizin favori oyunlarınızla da aynısıdır. Bazı oyunların wine ile çalıştırılması ile ilgili bir sürü rapor ve başarı öyküsü vardır . Ama siz yine de her ne kadar kullanışlı olsa da winenın hala yapım aşamasında olduğunu ve stabil olmaktan çok uzak olduğunu (hele Win32 yazılımı ile) bilmelisiniz . Yine de denemeye değer ve bu Linux'un sağladığı vasıflara diğer bir kanıttır .

X Racer
Myth II
 

Cash - Ticari Oyunlar

Ticari dünyanın Linux'a karşı tavrı port oyunlarına karşı kökten bir umursamazlık şeklinde bir meydan okumadır .Oysa Linux için oyun yazmak üzere kurulmuş şirketler bile var . Birkaç kuruluş eski yazılımlarının kaynak kodlarını parasız sürmektedir . Bazı kuruluşlar oyunlarını başkalarına port ettirirken bazıları bunu kendileri yapmaktadır . Bazıları karasız , sadece kimi bölümleri (çoğul kişi oyunların sunucu yazılımları gibi) yapmaktadır . WWW'de kuruluşları oyunların Linux versiyonlarını yayınlamaları için ikna etmek amacıyla yazılmış dilekçeler vardır . Bu , onlara Linux yazılımlarının da bir pazarı olduğunu göstermek için iyi bir yoldur .

Herşeye rağmen ticari kısım hala çok küçük . Çünkü çoğu programcı Linux'a tamamen yabancı ve onlar için Linux pazarının potansiyelini tahmin etmek oldukç a zor . Yine de bazıları bu projelere zaman ve para harcamayı göze alabiliyor . Hadi sadece mutlu son için beklemeyelim . Mainstream ve Linux versiyonu arasında seçim yapabilecekseniz ikincisini tercih edin . Her ne kadar yülemesi zor olsa da , düzgün çalısmasa da ve Linux yazılımıiçina para ödemek ters gelse de .

Parsec
Free Civ
 

Gelecek

Genel anlamda oyunlarda gelişmeler oldukça bu Linu altındaki oyunları da etkileyecektir . Bence mainstream PC oyunları ve Linux oyunları arasındaki nitelik farkı adım adım küçülecek.Ticari kuruluşlar sayesinde aynı oyunları (tamam belki hepsi değil ) aynı niteliklerle Lİnux'ta da oynama imkanına kavuşa cağız . Son olarak ben şahsen oyunların (diğer pek çokşey gibi ) Linux'un evımızdeki bi lgisayarlarda kullanılmasını etkileyeceğine inanıyorum ... Sadece bir oyuncak olarak değil ama her açıdan gerçek bir alternetif işletim sistemi olarak .

Gelecek projeler hakkında konuşursak, LinuxFocus için bazı oyun tekrarları yazmayı düşünüyorum.Elbette herkes bunu yapmaya davetlidir.Bence bu konu üzerinde vakit harcancak kadar ilginç..Dürüst olmak gerekirse , kim gerçekten oyun oynamayı sevmezki ? (-:

BFRIS
X Blast
 

Kaynaklar

Hale Aslı ÇALKAYA - Fehime ÇAĞLAYAN
Webpages maintained by the LinuxFocus Editor team
© Harald Radke
LinuxFocus 1999

1999-11-05, generated by lfparser version 0.9