Home Map Index Zoek Nieuws Archieven Links Over LF
[Hoofd-balk]
[Voet-balk]
convert to palmConvert to PalmDoc

[David Bagley]
door Charles Vidal

Interview met David Bagley

[David Bagley]

Kort:

David Bagley is de huidige beheerder van xlock, een nuttig en populaire screensaver en window locking programma voor X 11.



LF: Hallo, zou je jezelf kunnen introduceren ?


D.Bagley: Ja, ik ben David Bagley, ik kan op een eenwieler rijden (en voor je het vraagt, ik kan ook jongleren), ik ben vegetariër (ik hou van dieren) en ik ben vader van 2 lieve dochters.

LF: Jij beheert xlock, zou je de geschiedenis ervan kunnen schetsen ?


D.Bagley: Het begon toen ik op een HP-systeem begon te werken en zag dat het niet mogelijk was om mijn scherm te 'locken' op het X Window Systeem. Ik kende xlock van Sun en alhoewel ik van xscreensaver gehoord had, verkoos ik de 'modes' van xlock. Dus heb ik xlock naar de HP 'geport' (omgezet) en nog wat nieuwe functies toegevoegd (spline, maze, sphere, hyper, helix, rock, & blot), de meeste gestolen van xscreensaver. Ik vroeg Patrick Naughton, de oorspronkelijke auteur van xlock, of hij het wilde toevoegen aan zijn distributie. Patrick zei dat hij het te druk had en dat ik xlock kon overnemen.

LF: Welk besturingssysteem gebruik je om xlockmore te onderhouden of te testen ?


D.Bagley: Ik gebruikte vroeger HP, SunOS, en VMS om te testen maar nu gebruik ik enkel nog Solaris (op het werk) en Linux (thuis).

LF: Hoeveel verschillende computersystemen kunnen deze software draaien ?


D.Bagley: Ik probeer om het zo dat maken dat de enige vereisten X en UNIX/VMS zijn. Er is vraag naar een NT-port (omzetting) maar ik ben een nogal die-hard UNIX voorstander. Ik heb een ANSI-C compiler ook vereist gemaakt. Dat was een probleem voor sommige oude UNIX machines, maar je kan altijd gcc (GNU C compiler) gebruiken. Dit maakt het onderhoud een beetje gemakkelijker omdat patches in mijn mail nu altijd in ANSI-C toekomen.

LF: Weet je hoeveel copies van xlock er nu wereldwijd werken ( op Linux box, op BSD , op Sun, op HP ...) Misschien honderd, misschien een miljoen ?


D.Bagley: Ja, ik hou het niet echt bij. Op veel Linux-distributies wordt xlock standaard geladen samen met X, dus het zou wel in de miljoenen kunnen lopen.

LF: Mijn favoriete software-licentie is cardware, iedereen die je werk leuk vindt moet je een postkaart sturen (kijk op http://www.xbae.syd.net.au/postcards.html en je vindt mijn naam :) ?


D.Bagley: Ik verkies het copyright op de BSD-manier. Ik wil zo weinig mogelijk beperkingen, en toch nog de naam van de auteur onder de code behouden. Ik kan het trouwens toch niets veranderen omdat ik niet de oorspronkelijke auteur ben van xlock. Wat denk je van 'Belgian Chocolate ware'... als je in België woont en xlock gebruikt moet je een assortiment pralines van 500g opsturen (geen kokosnoot a.u.b.).

LF: Op hoeveel computers is de software geïnstalleerd (b.v. op alle Linux'en, op BSD Sun, op HP , op ...) ?


D.Bagley: Ik weet het niet. Mijn schatting is om mijn maandelijkse post met 1000 te vermenigvuldigen. Zo kom ik tot ongeveer 80.000 mensen die genoeg van xlock kennen om het vanaf de command line te gebruiken. (Ik vind de Kerstperiode deprimerend omdat ik dan niet veel xlock post krijg :(   ).

LF: Op wat voor problemen stuit je met xlock ?


D.Bagley: Het vinden van tijd. Er is zoveel dat ik zou willen doen. Ik heb voortdurend slaaptekort. Na xlock 5 jaar te hebben beheerd, zijn er delen die ik niet graag zou veranderen. Ik probeer gewoonlijk om de eenvoudige problemen eerst aan te pakken in mijn uitgebreide TODO (te doen) lijst. Problemen met TrueColor zijn voor mij moeilijk op te lossen, vooral omdat ik sinds kort geen 24-bit scherm meer heb. :(

LF: xlock(more) heeft ongeveer 70 modes ? Welke is jouw favoriet, en waarom ?


D.Bagley: Ja, ik heb er onlangs zelfs 90 geteld. Het begint uit de hand te lopen. Ik hou denk ik vooral van de "saaie" life modes, en ant (mier), crystal, en penrose. Het maken van "life" was een van de redenen om te beginnen met xlockmore. Enkele van de eerste life configuraties in de Sun-versie van xlock hebben kleine vergissingen die het leven uiteindelijk doen sterven. Penrose is echt wel leuk naast alle ingewikkelde wiskunde die erachter zit, het maakt soms vergissingen en het merkt dan achteraf dat het niet meer kan 'tilen' zonder een imperfectie te creëren (start met -verbose om het dan te melden).

LF: Hoeveel mensen werken aan de software ?


D.Bagley: Ik heb meestal ongeveer 6 regelmatige medewerkers die me bombarderen met fixes en updates. Vele andere zenden patches, suggesties en modes. Ik zou hierbij vooral Jouk Jansen willen bedanken die me vele jaren voortdurend heeft geholpen (auteur van de crystal mode).

LF: Denk je dat de command line interface dood is, en dat nu alles GUI (Graphical User Interface/ Grafische Gebruikers Interface) wordt ?


D.Bagley: Het is een beetje spijtig. Ik denk dat ik meer werk gedaan kan krijgen met een command line dan met een muis. Ik ook hou nog steeds van spellen als Adventure en hack. Nochtans zijn text-screensavers nogal beperkt... het enige wat ik zo meteen kan bedenken zijn vallende letters. ( SCO heeft een text-screensaver , misschien dat ik er ook één maak :)

LF: Xlock heeft een concurrent, xscreensaver. Wat voor contact hebben jullie met elkaar ?


D.Bagley: Jamie Zawinski (de schrijven en beheerder van xscreensaver) en ik hebben veel ruzies en discussies gehad. I geef toe dat xscreensaver een superieur produkt is, maar ik verkies het gebruiksgemak van xlock (slechts één "simpel" commando). Tijdens periodes van samenwerking hebben we (Jamie deed het meeste werk) het zo geregeld dat xlock modes gemakkelijk gecompileerd kunnen worden voor xscreensaver. We maken er nog altijd een punt van om goede ideeën van elkaar te stelen. We hebben sinds kort een overeenkomst om bestanden te delen (zonder aan te passen) waar dat handig is. We zien wel hoe het loopt.

LF: Wat denk je van andere screensavers zoals after dark of de screensavers voor Microsoft ?


D.Bagley: Het heeft een leuke gebruiksinterface, als je ervan houdt. Ik denk dat xlock een paar maffe opties heeft die nooit zouden verschijnen voor Microsoft... zoals -use3d, voor het geval dat je een 3D-bril bij de hand hebt. Zo'n soort opties kom je enkel tegen als de broncode publiek is en patches naar de beheerder gezonden kunnen worden.

LF: Een paar 3D modes zijn verschenen in xlock, na de derde versie. Hoe zie je die evolutie ?


D.Bagley: In het begin hielden de grote versieveranderingen geen grote veranderingen in. Met de overgang van versie 3 naar 4 heb ik daarentegen OpenGL en GNU's configure geïmplementeerd, en ook de broncode opgedeeld in verschillende directories. De 3d dingen (OpenGL) zijn redelijk cool. En het zal erin blijven, vooral nu Microsoft het ook gebruikt. Ik zou graag meer modes zien verschijnen die ervan gebruik maken. Een text3d mode is op het moment in ontwikkeling.

LF: Hoe reageert de gemeenschap van UNIX- en Linux- gebruikers op jouw werk ? Je krijgt gratis SuSE-Linux, maar krijg je ook e-mail of andere dingen ?


D.Bagley: Ongeveer de helft van mijn post is van Linux gebruikers. Ik vind het altijd leuk om berichten over en patches voor xlock te krijgen. Ondersteuning van het web is een heel belangrijk onderdeel van xlock. Ik dank ook SuSE (SuSE is een grote Linux-distributie). Zij geven me hun CD's gratis omdat ik een ontwikkelaar/beheerder ben.

LF: Ga je binnenkort stoppen met het beheren van xlock ?


D.Bagley: Ik heb een open aanbod voor iedereen die meer tijd heeft dan ik om over te nemen (ik zou wel eerst een paar patches voor xlock willen om zeker te zijn dat het overgaat in veilige handen). Ikzelf zou me dan kunnen concentreren op het verbeteren van modes (wat trouwens mijn oorspronkelijke bedoeling was). Ik verlies veel tijd met het beantwoorden van post, testen, het onderhouden van het grootste gedeelte van xlock en het toevoegen van patches. Ik denk echter wel dat het moeilijk zou zijn op xlock op te geven, omdat ik er altijd wel tijd voor blijk te vinden (mijn vrouw zegt dat ik ervoor betaald zou moeten worden). Ik heb net een zwaardere job gekregen en daardoor heb ik minder tijd om te besteden aan xlock... Ik wil ook xabacus ooit eens aanpassen, maar mijn email gaat voor zo'n 100% over xlock, dus ik kom er nooit toe.

LF: Wat vind je van Linux, Free BSD, en gratis software in het algemeen ( GNU gcc, emacs, Netscape Mozilla ) ?


D.Bagley: Het is fantastisch om de broncode te hebben. Het is ook handig om gebruikers suggesties te laten doen en om patches in het programma te integreren. Ik denk dat er meer werk moet besteed worden aan het sneller maken van gcc op verschillende architecturen. Ik ben een leek op dat gebied. Ik gebruik gcc en SunC voortdurend. Emacs, yuk, ik gebruik vi, zelfs op mijn "DOS" machine. Ik hou van vi omdat je als systeembeheerder zeker bent dat het op het systeem aanwezig is (tenminste in commerciële omgevingen). Een probleem dat ik heb met vi op Linux is dat er geen standaard vi is. Ik hou van de nieuwe mogelijkheden, zoals meervoudige undo's, maar andere features van vi die ik gewend ben werken soms niet. Open source Netscape, ja, ik denk dat dat een idee was van Jamie Zawinski (een van zijn vele coole ideeën). Ik snap niet hoe hij nog zoveel tijd vindt om ook nog aan xscreensaver te werken.

LF: Wat vind je ervan dat Solaris de broncode nu gratis weggeeft ( 20 $ voor de CD met verzendingskosten ) ?


D.Bagley: Wow. Dat is het eerste dat ik daarvan hoor. Als ik Linux niet kende zou ik er waarschijnlijk gebruik van maken. Omdat ik verschillende besturingssystemen nodig heb om te testen, houd ik mijn Linux machine voor thuisgebruik. Ik zou echt moeten kiezen als ik er maar 1 kon gebruiken. DEC zou hetzelfde moeten doen met VMS maar het ziet er niet naar uit dat ze het gaan doen. Trouwens, eigenlijk haat ik de naam xlockmore... Maar wat kan ik er nu nog aan doen? Ik dacht er eigenlijk niet bij na toen ik het begon te onderhouden. Ik zocht gewoon een naam zodat het eenvoudig te zien was dat ik niet de originele auteur ben.
Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Charles Vidal, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
en -> -- Charles Vidal
en -> nl Floris Lambrechts

2001-01-05, generated by lfparser version 2.5